Blir dyrare.

Dyrare att äga fordon

Lagom till semestern får svenska bilister en kostnadsökning på cirka 3,5 miljarder kronor. Alla som äger ett fordon måste nämligen från och med den 1 juli betala 32 procent i skatt på trafikförsäkringspremien.

Hur mycket man ska betala i skatt beror på hur dyr trafikförsäkring man har, och där är bilmodell och förarens ålder avgörande.

För Jafar Hozali blir det nära 2 000 kronor om året i extra skatt för drömbilen.

– Jag har fixat nästan allt som går att fixa med den här bilen. Det är min pärla, säger han.

Den röda sportbilen med över 300 hästkrafter och vinge bak börjar bli en dyr affär för Jafar Hozali. Hans ringa ålder, 23 år, den sportiga bilmodellen och bostadsorten norr om Stockholm är avgörande för storleken på trafikförsäkringspremien.

Den nya skatten som riksdagen beslutat om blir alltså 32 procent på årspremien från den 1 juli. För Jafar Hozali blir det 1 760 kronor mer i skatt varje år.

– Det är inte bra för en ung kille som mig, det är svårt att kunna hålla på, det blir bara mer och mer för varje dag i skatt och så. Hur långt ska de gå?

Kommande reform
Skatten på den obligatoriska trafikförsäkringen är ett första steg i en kommande reform av systemet som håller på att utredas. Regeringens mål är att samhällets kostnader för trafikskador på sikt ska betalas helt av dem som äger fordon.

Det är försäkringsbolagen som i praktiken kommer att ta ut den statliga skatten i form av höjda premier.

På Folksam, ett av de fyra stora bolagen för trafikförsäkringar, förväntar man sig många förbryllade kunder när skattefakturan snart dimper ner i brevlådan.

– Få verkar känna till den nya skatten, säger Jan Samuelsson som är prisansvarig.

– Det kommer att bli en extra debitering, en extra faktura från försäkringsbolagen som kommer att vara oerhört svår att förstå om man inte heller har förstått att det har tillkommit en skatt. Väldigt många kommer att bli förvånade och därför förväntar vi oss ett väldigt starkt kundtryck.

Säkrare fordon
Regeringen tror att ekonomiska styrmedel är effektivt för trafiksäkerhetsarbetet, till exempel att fler väljer säkrare fordon om det blir dyrare att äga dem som är överrepresenterade i olycksstatistiken.

Jafar Hozali tänker inte sälja sin bil.

– Vi får väl se om några månader hur det går med ekonomin, men jag skulle inte kunna tänka mig att sälja min bil. Det går inte.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".