Östtimor håller val till parlamentet

Östtimor håller i dag, lördag, val till parlamentet. Världens näst yngsta nation, med knappt en miljon invånare, dras fortfarande med svåra problem fem år efter självständigheten.

Den tidigare självständighetskämpen och Östtimors förre president Xanana Gusmao har bildat ett eget parti som bedöms bli det största i lördagens parlamentsval.

Det långa partinamnet, Nationalkongressen för återuppbyggandet av Östtimor, ger en hint om vilken politik Gusmao går till val på. Han utmanar därmed det regerande Fretiliparitet som har styrt landet sedan start 2002.

Horta utsågs till president
Blir Gusmao premiärminister nu så byter han och Jose Ramos Horta plats på landets två viktigaste poster. Detta eftersom fredspristagaren och tidigare premiärministern Horta nyligen utsågs till landets nye president.

Det katolska Östtimor är ännu en fattig och söndertrasad nation. Den 24 år långa och mycket våldsamma befrielsekampen från Indonesien, där så mycket som var fjärde invånare dödades, har förstås präglat landet och våldsamheter blossar lätt upp.

Förra året utbröt sammandrabbningar mellan Östtimors polis och militär som pågick i flera veckor med 37 döda som följd.

Kolossal arbetslöshet
Det saknas inte andra problem heller. Det saknas välutbildad arbetskraft, samtidigt som arbetslösheten är kolossal och många fattiga bor fortfarande i läger. I huvudstaden Dili bekämpar brottsliga ungdomsgäng varandra.

Men det finns visst hopp. Utanför kusten har stora olje- och gasfyndigheter gjorts, som i alla fall kan underlätta återuppbyggnaden av en ny nation.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista