USA-premiär för omstridd Moore-film

Natten mot lördag hade den amerikanska dokumentärfilmaren Michael Moores film Sicko premiär i USA. Det är en film om hur det i huvudsak privata amerikanska sjukförsäkringssystemet utesluter ungefär 45 miljoner människor som inte har råd att betala.

Utanför premiärbiografen i Washington stod läkarstuderanden Katy Mitchell som ska bli läkare en dag och då vill hon kunna vårda alla patienter.

Många amerikaner saknar försäkring
Katy står utanför biografen och delar ut lappar. Hon vill att de många privata försäkringsbolagen ska få en statlig kollega som garanterar att alla amerikaner får rätt till vård.

Mary Aldrich kommer ut efter att ha sett Sicko. Hon är lärare på en skola i västra USA i ett fattigt område där hon säger att många barn aldrig går till doktorn. Hon har själv försäkring men det har inte andra och hon tycker att världen är självisk.

I USA är var sjätte medborgare utan försäkringsskydd. I vissa stater är det var fjärde som i Texas, i andra är siffran mindre. Enligt Vetenskapsakademin i USA dör 18 000 amerikaner utan försäkring varje år i onödan.

Har kritiserats för bilden av Kuba
Michael Moore har kritiserats för Sicko, speciellt för att han idylliserar sjukvården på Kuba dit han tar räddningsarbetare från World Trade Center som inte får vård i USA.

Fred Thompson, republikan som väntas bli presidentkandidat, anser att nästa gång Michael Moore åker till polaren Castro på Kuba borde han tänka på en kollega som ska ha satts på sinnessjukhus.

Michael Moore hävdar att problemet inte är hans satiriska form utan det är systemet han beskriver. Doktorer i USA får inte bestämma vilken vård som är rätt, det gör försäkringsbolaget, menar han.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".