Hysteri när Apple började sälja ny telefon

Det var scener likt när rockstjärnor tas emot eller som när idrottshjältar hälsas när de kommer hem efter en stor seger exakt klockan 18 på fredagskvällen i New York.

När de första kunderna, vissa hade köat i dagar och nätter för att vara först, fick lov att äntligen gå in i butiken nedanför Central Park, jublades det och gjordes oändligt många ”high fives” och medier från hela världen var där och rapporterade.

”Äntligen!”
Allt detta för en ny mobiltelefon, företagets Apples första, den som heter iPhone. När de första kunderna kom upp igen med apparaterna liggandes i små lådor var de så lyckliga.

– Äntligen har jag den, jag är så glad att jag kan hoppa rakt upp i luften, skrek en amerikan som rusade förbi Ekots mikrofon.

Imran, som hade väntat i 24 timmar i kön, betalade gladeligen 1 300 dollar, nästan 10 000 kronor för två iPhones.

– Jag har läst så mycket på nätet om den, så jag ville verkligen ha den, sa Imran.

Den senaste tidens stora uppmärksamhet världen runt kring den nya telefonen sägs bero på att den använder ett helt nytt sätt att integrera telefonen med internets möjligheter samtidigt som den är en fullvärdig musikspelare. Den har fått mycket beröm men har också redan kritiserats.

Blandade recensioner
I tidningen New York Times i allmänhet positiva recension av apparaten påpekades till exempel att användaren behövde trycka sig igenom sex steg innan man ens kunde ringa ett vanligt telefonsamtal.

Dessutom, menade tidningens recensent, som haft den nya apparaten i två veckor, var internetuppkopplingen långsam och det nya knappfria tangentbordet var svårt att lära sig.

Men det hindrar förstås inte hysterin kring produkten. 11 000 tidningsartiklar och 69 miljoner träffar på sökverktyget Google säger en del. Och så förstås jublet i New York på fredagen, för en telefon.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".