Kd-krav på sänkt bensinskatt står fast

Kristdemokraternas krav på bensinskattesänkning står kvar trots stark kritik från flera i partiet som arbetar med miljöfrågan. Det står klart efter en engagerad debatt på rikstinget i Sundsvall.

– Beslutet att inte slopa idén om sänkt bensinskatt kommer att fortsätta jaga partiet och överskugga partiets miljöpolitik tills den försvinner, sa Magnus Westerstrand och argumenterade för att kristdemokraternas vallöfte om bensinskattesänkning ska tas bort.

Flera kristdemokrater som arbetar med miljöfrågan var emot kravet på att sänka priset på bensin och övriga drivmedel med halva momsen. Det gör att kd inte får någon trovärdighet i miljöfrågan, sa Per Ewert.

”Viktigt hur väljarna uppfattar kd”
– Oavsett hur bra vi är på den faktiska politiken så är det viktiga hur väljarna och opinionen uppfattar oss och det här är inte en bra fråga.

Och kd:s EU-parlamentariker Anders Wijkman som är starkt engagerad i miljöfrågan dömer ut kravet på sänkt bensinskatt och tror att det går att ordna stöd till bilberoende glesbygdsbor på annat sätt.

– Jag kan förstå bevekelsegrunden att folk som har svårt med alternativ till bilen och bor på landsbygden, att de får problem när det är höga bensinpriser. Det tror jag faktiskt man kan lösa med andra politiska medel än att sänka skatten rakt över.

Tycker du att det här vallöftet skulle tas bort?

– Ja, absolut, sa Anders Wijkman.

Efter omröstning vann partistyrelsens förslag att kristdemokraterna ska fortsätta att kräva bensinskattesänkning. Men partiledningen har tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda miljöfrågorna.

Kan omprövas
Partiledaren Göran Hägglund utesluter inte att det kan leda till att kravet på sänkt bensinskatt kan omprövas.

– Vår uppfattning är i dag och kommer att vara även i morgon att vi bör halvera momsen på drivmedel, men jag är öppen för att i ljuset av det förfärliga koldioxidhotet också pröva den här frågan, sa partiledaren Göran Hägglund.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista