Dyrare trafikförsäkring från idag

En rad lagar och förordningar träder i kraft den 1 juli. Till de mer kända förändringarna hör sänkt skatt på hushållsnära tjänster och dyrare trafikförsäkring.

Men det är inte alldeles lätt att hålla reda på alla förändringarna.

Lena Frank i Stockholm är en av många svenskar som nu ska försöka sätta sig in i de nya lagarna och förordningarna.

– Det är svårt att hänga med. Man läser det på löpsedlarna, lyssnar på nyheterna och sedan efter några veckor så glömmer man det.

Över 60 nya lagar
Vi står tillsammans på Stockholms central och bläddrar i det tjocka häftet med över 60 nya lagar och förordningar som träder i kraft runt halvårsskiftet.

En ny lag mot bidragsbrott införs där den som med flit försöker fuska med bidrag från försäkringskassan, a-kassan eller studiestödet kan dömas för bidragsbrott.

Om man tittar vidare här så kan man se att den som vill rese in eller ut ur ett EU-land med mer än tiotusen euro i kontanter måste anmäla det.

– Jag tycker att man ska använda bankkortet och bara ta ut det som man behöver. Man behöver inte gå med sådana här summor överhuvudtaget.

Sedan så införs en miljöbilspremie. Köper man en miljöbil får man tiotusen kronor i premie.

– Jag har ingen bil.

Lättare driva privatsjukhus
Vi bläddrar vidare. Det ska bli lättare att driva sjukhus privat från halvårsskiftet.

– Det kan vara både på gott och på ont. Jag jobbar själv inom sjukvården så jag vet. Jag tycker att allt inte ska vara privat, absolut inte.

En annan förändring som står i det här häftet är att om man har fått en socialförsäkringsförmån från Försäkringskassan och har fått för mycket pengar som ska betalas tillbaka, då ska man från och med nu betala ränta på det man fått för mycket.

– Jag tycker att det är helt rätt. Om man fuskar med pengar ska man få känna av det.

Förutom de nya lagändringarna finns det redan över 1 200 lagar och 2 200 förordningar för Lena Frank och andra svenskar att hålla reda på.

– Jag är en sådan medborgare som lever efter lagarna och jag kräver att alla andra ska göra det också.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".