Fp vill att vab-dagar ska kunna överlåtas

Uppdaterad 10:32
Ersättningen för vård av sjukt barn ska kunna överlåtas till ett vårdföretag eller andra barnvakter, enligt ett förslag från folkpartiet. Tanken är att underlätta för föräldrarna, säger Karin Pilsäter, som är ekonomisk talesman för folkpartiet.

– Vi tycker att det är bra för folk om man öppnar fler möjligheter att få ihop vardagen. Att kunna be fler än de som faktiskt har ett jobb att vara borta från att kunna hjälpa till när barnen blir sjuka, tycker vi skulle vara ett bra sätt att få vardagen att gå ihop, säger Karin Pilsäter.

De så kallade vab-dagarna, då föräldrar får ersättning för att vara hemma med sjukt barn, ska kunna överlåtas till andra personer än föräldrarna, till exempel studenter eller pensionärer, föreslår folkpartiet.

Även i dag får andra ta ut de så kallade vab-dagarna för vård av sjukt barn, men för att Försäkringskassan ska betala ut ersättning till en person krävs att hon eller han stannar hemma från ett arbete.

Nu vill folkpartiet göra det möjligt för fler personer att ta hand om snuviga och hostiga barn.

Karin Pilsäter är ekonomisk talesman för folkpartiet. Hon tycker att förslaget ligger rätt i tiden, eftersom en skatterabatt för hushållsnära tjänster just har införts.

– Det känns extra aktuellt att kunna få igenom den här idén nu, genom att skatterabatten finns. Nu öppnas möjligheten genom att det blir fler tjänsteföretag, som man kan anlita för barnvakt, säger folkpartisten Karin Pilsäter.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".