Kineser oroas av höga koldioxidutsläpp

Kina är en av världens snabbast växande ekonomier, men Kina hör också till de länder som står för de största utsläppen av koldioxid.

I debatten hörs ofta att de som orsakat utsläppen också måste åtgärda dem, men det är ett globalt problem.

Man kan inte peka ut enskilda stater som större skurkar än andra. Det säger den kinesiske klimatforskaren CS Kiang från Pekings universitet, som är på Sverigebesök.

– I Kina är vi också oroade, säger han.

CS Kiang säger att den industriella revolutionen i Kina har dragit 300 till 400 miljoner människor ur fattigdom under de senaste 25 åren.

Då är inte miljöfrågan det första man tänker på.

– Först ska du ha mat på bordet, sen kan du börja prata om livskvalitet. I tredje hand kan du börja fundera över vilket priset är för din levnadsstandard liksom påverkan på miljön, säger han.

Miljöfarlig stålproduktion
Men insikten om miljöproblemen har också nått Kinas högsta ledning, att den stora produktionen av stål och cement är miljöfarlig och måste bli mer energieffektiv.

– Kina har helt enkelt tagit över samma misstag som man har gjort i resten av världen där det tog 200 år av industrialisering innan insikten kom om den pågående miljöförstöringen, säger CS Kiang.

Även om Kina skulle vara den störste miljöförstöraren, så är andra länder större förbrukare av koldioxid per hushåll.

Gemensamt agerande
Det är inte rätt att peka finger och säga att det är någons fel, nu är det frågan om att gemensamt gör något åt problemen. Inte bara reagera utan också agera innan det är för sent. Det är ett globalt problem, inte bara Kinas.

– Bättre sent än aldrig, säger CS Kiang, eller som han föredrar att säga det med ett kinesiskt ordspråk.

”Den bästa tiden att plantera trädet hade varit för 2000 år sen, men det näst bästa är i dag.”

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".