Färre civila irakier dödade i juni

I Irak var det under juni månad färre civila som dödats. Enligt den irakiska regeringen var det de lägsta dödstalen på fem månader. Ändå dödades mer än 1 200 människor i juni.

Det är tre av regeringens ministerier som i sin gemensamma sammanställning av antalet döda irakier visar på en dramatisk minskning för juni i den ohyggliga statistik som förs.

De 1 227 civila irakier som dödades i juni, är den lägsta siffran sedan de USA-ledda styrkorna inledde sin så kallade offensiv i februari, för att våldet skulle minska.

Offensiven i år startades för att försöka undvika ett fullskaligt inbördeskrig i Irak mellan de båda folkgrupperna shia och sunni. 

Många döda
Hittills har, enligt Iraq Body Count, mellan 66 800 och 73 100 civila irakier dödats efter invasionen Irak i mars 2003.

Det finns dock andra uppgifter som talar om att mångdubbelt fler irakier ska ha dödats.

För tidig bedömning
En militärtalesman från USA sa idag, efter att juni-sammanställningen blivit känd, att USA fortsätter att vara försiktigt optimistisk.

Även om det nu gått fem månader, så är det, enligt militärtalesmannen, ändå är i ett tidigt skede av offensiven.

Efter att det här hade sagts, dröjde det inte många minuter, innan ett nytt bevis kom på det blodiga och oberäkneliga våldet.

I det här fallet var det en självmordsbombare, som utlöste sin dödliga last, när han kom körande i en bil och dödade fem poliser i sunnitiska Ramadi, väster om den irakiska huvudstaden.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".