Ett försök att tina upp ansträngda relationer mellan länderna.

Låga förväntningar inför toppmötet

Den ryske presidenten Vladimir Putin kom på söndagskvällen till familjens Bushs sommarställe i Maine i nordöstra USA för att försöka tina upp de ansträngda relationerna mellan länderna. Putin kom med blommor och fick åka båt.

Både presidentfrun Laura Bush och före detta presidentfrun Barbara Bush fick blombuketter på uppfarten till sommarpalatset Walker’s Point av en leende och avspänd Vladimir Putin.

Sedan var det sedan dags för det manliga nöjet - åka snabb fiskebåt med presidenter. Ombord var både Putin, George Bush och även förre presidenten, George Bush den äldre.

Det kallas i USA redan för hummermötet, eftersom det till kvällens privata middag serverades just hummer.

Missiler och Kosovofrågan
Både Vita huset och Kreml antydde att man inte ska förvänta sig något stort av mötet.

– Vi ska inte förvänta oss några genombrott eller uttalanden, sa Dmitri Peskov och Tony Snow från Vita huset.

Bland det som nu dryftas är missilerna som USA vill placera i Polen och frågan om Kosovos självständighet. Det viktigaste samtalsämnet för amerikansk del kommer dock att vara Iran.

Vill ha sanktioner mot Iran
USA vill ha hårdare sanktioner mot Iran och vill ha ryskt stöd för det men där förväntas Putin vara skeptisk. Ett ryskt bolag bygger en kärnkraftsreaktor i Iran och ryska representanter var i Teheran så sent som på söndagen.

Men Andrew Kuchins som leder studierna av Ryssland på Center for Strategic & International Studies i Washington tror att ingen av presidenterna vill gå till historien som de som förstörde relationerna mellan USA och Ryssland.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".