Löften om bistånd har inte infriats

Den extrema fattigdomen har minskat i världen men miljontals barn dör fortfarande i onödan och de rika länderna lever inte upp till sina biståndslöften. Det är slutsatser i den rapport som FN presenterar i dag, måndag, när halva tiden gått för de milleniemål som ska vara uppnådda till 2015.

Den halvtidsrapport som FN presenterar senare under måndagen och som Ekot tagit del av innehåller både ljus och mörker, säger chefen för FN-organet UNDP:s Nordenkontor Jakob Simonsen.

”Det görs framsteg”
– Rapportens budskap är att det görs framsteg, att målen fortfarande kan nås men att det ställer krav på att både givar- och mottagarländer gör vad de har lovat, säger Jakob Simonsen.

Antalet människor som lever i extrem fattigdom har minskat från att utgöra nästan en tredjedel av jordens befolkning 1990 till mindre än en femtedel, enligt de senaste siffrorna.

Till och med i Afrika söder om Sahara - ett område som enligt många utgör den största utmaningen för millenniemålen - har fattigdomen minskat med omkring sex procent sedan år 2000.

Tio miljoner barn dör varje år
Men rapporten berättar också om de tio miljoner barn som fortfarande dör varje år före fem års ålder, av sjukdomar som hade kunnat behandlas och om målet att halvera antalet undernärda barn som med nuvarande takt kommer att missas med 30 miljoner barn.

Statistik som kanske borde analyseras lite extra av de EU- och G8-ledare som gett storstilade löften om ökat bistånd som ännu inte har infriats.

– Ett antal av de här löftena har inte hållits, konstaterar Jakob Simonsen.

Bara två procent biståndsökning
Ett exempel är hur G8-ledarna vid sitt möte i Gleneagles 2005 lovade att dubbla afrikabiståndet till 2010. Hittills har ökningen varit ynka två procent.

Men om millenniemålen är så beroende av opålitliga givarländers insatser - är de då verkligen realistiska? Ja, menar Jakob Simonsen.

– Millenniemålen bör inte bara ses som mätinstrument, säger Jakob Simonsen. De är lika mycket en flagga och ett stridsrop att samlas kring i kampen för att göra dem till verklighet.

Kajsa Boglind
kajsa.boglind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".