Många har förlorat sina hus.

600 befaras döda i översvämningar i Asien

Delar av Asien har härjats hårt av storm och regn den senaste veckan. Omkring 600 människor befaras ha omkommit och värst är läget i Pakistan där mer än en miljon människor har drabbats av översvämningarna.

Först drog en regnstorm in över Pakistans största stad Karachi, med vindar så kraftiga att den slet upp träd, lyfte av tak och raserade hus. 230 människor dränktes, klämdes eller elektrifierades till döds av fallande elstolpar.

10 000 har förlorat sina hem
Bara ett par dagar senare slog en cyklon till, längre västerut längs den pakistanska kusten och dränkte Baluchistans platta ökenlandskap. Hela byar har svepts bort och bara i den provinsen uppges 10 000 människor ha förlorat sina hem.

Delar av Indien och Afghanistan har också dränkts i vatten. I Indiens finansiella centrum Bombay har avloppssystemet kollapsat och gummibåtar far fram på de illaluktande dränkta vägarna för att undsätta folk.

Men i det värst drabbade Pakistan har det varit svårare att nå ut med hjälpen till de många nödställda. Dels är det vidsträckta områden som dränkts, dels har vägar spolats bort och dessutom har det dåliga vädret försvårat för hjälpinsatserna.

Insatser under stor brådska
Under söndagen lyckades dock helikoptrar, flyg och militär-båtar få fram en del hjälp till några av de uppsamlingsläger dit många tagit sin tillflykt.

Enligt räddningsledningen i Pakistan sker dock allt mycket slumpmässigt och i stor brådska. Det gäller att få ut så mycket mediciner, mat, rent vatten och annat som man kan, för det varnas redan för nya oväder som kan vara på väg.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".