Kina: Ny lag ska ge bättre anställningsskydd

I Kina väntas den lagstiftande församlingen snart godkänna en ny arbetslag som ska förbättra skyddet för deltidsanställda. Men europeiska och amerikanska företag är kritiska eftersom det kan bli svårare att använda kinesisk arbetskraft.

På den kinesiska arbetsmarknaden råder ofta djungelns lag: den som blir sjuk, får barn eller tvingas jobba i en farlig arbetsmiljö har ofta svårt att hävda sig mot arbetsgivarna.

Enligt det nya lagförslaget måste arbetsgivaren ge den anställde ett kontrakt och lagförslaget innehåller även skydd för visstidsanställda och deltidsanställda.

Ökad press på lagstiftarna
Nyligen avslöjades några mycket uppmärksammade fall av slaveri på små tegelfabriker och i kolgruvor i Shanxiprovinsen i centrala Kina. Det har satt ökad press på lagstiftarna att godkänna en ny arbetslag som redan har debatterats i mer än ett och ett halvt år. Bland annat har de europeiska och amerikanska handelskamrarna i Kina klagat över de föreslagna lagändringarna.

Efter att bland annat ha kallats ”sweat shop-lobbyn” drog den europeiska handelskammaren tillbaka sin kritik och säger sig nu stå bakom den nya lagen.

Stora västerländska företag anses vara bland de bättre arbetsgivarna i Kina, men nyligen avslöjades det att stora snabbmatskedjor som Mc Donalds och Pizza Hut underbetalade deltidsarbetande kinesiska studenter.

Kan bli en början till förbättring
I Kina tillåts bara statliga fackföreningar och det finns alltså ingen oberoende organisation som kan strida för de anställdas rättigheter. De som protesterar mot dåliga arbetsvillkor blir inte sällan straffade av arbetsgivarna.

De här grundläggande villkoren kommer knappast att förändras med den nya lagen, men i bästa fall kan den innebära början på en förbättring för de kinesiska arbetarna.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".