Söker vinter-OS 2014.

Rysk miljörörelse oroad över OS-planer

Kampanjen för vem som ska få arrangera vinter-OS 2014 är inne i slutspurten och avgörandet faller på onsdag. De tre kvarvarande kandidaterna är Salzburg i Österrike, Pyongchang i Sydkorea och ryska Sotji. Miljörörelsen i Ryssland protesterar.

Den ryska OS-kampanjen har enat hela den politiska och ekonomiska eliten i landet och har ett brett folkligt stöd. Men miljörörelsen i Ryssland är djupt oroad.

Stor kampanj för Sotji
Rysslands näringsliv, politiska elit, idrottsstjärnor och popartister har gjort gemensam sak för att övertyga både ryssarna och världen om att Sotji är den bästa platsen för de olympiska vinterspelen.

Men så är det här också för Ryssland, mer än för många andra länder, ett viktigt politiskt projekt. Kampanjgeneralen för den ryska ansökningskommittén, Dmitrij Tjernysjenko, säger att ett vinter-OS skulle innebära ett närmande till resten av världen.

”Påskyndar rysk utveckling”
– Om OS hamnar i Sotji kommer det att påskynda både Rysslands utveckling och integration i det internationella samfundet, säger Dmitrij Tjernysjenko, ansvarig för kampanjen Sotji 2014.

Men vid sidan av det breda stödet försöker ryska miljögrupper visa hur projekteringen av OS-anläggningar och vägar kommer att inverka negativt på en nationalpark och ett naturreservat i regionen. Ivan Blokov på ryska Greenpeace säger att OS-planerna bara tjänar som täckmantel för att exploatera naturskyddade områden för kommersiella syften.

– Man kommer vid sidan av OS-arenorna att bygga spaanläggningar, sommarhus och en golfklubb i det lilla känsliga området runt Sotji, säger Ivan Blokov på ryska Greenpeace.

Hoppas få hjälp från Unesco
En sammanslutning av ryska miljöorganisationer försöker nu få Unesco att behandla ärendet vid Världarvskommitténs internationella möte som pågår i Nya Zeeland.

Den ryska miljörörelsen hoppas att Unesco kan tvinga Ryssland att vara mer lyhörd för miljökraven när västra Kaukasus ska förvandlas till ett vintersportparadis.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".