S-kritik mot utförsäljning av allmännyttan

Socialdemokraterna riktar kritik mot att en del kan tjäna snabba pengar när allmännyttan säljs ut. På bostadsbytarsajter efterfrågas hyresrätter som snart ska bli bostadsrätter. Som hyresgäst får man möjlighet att köpa lägenheten till ett lägre pris än vad marknaden är beredd att betala. Sedan säljer man den och tjänar en slant.

Teres Lindberg, vice ordförande i Svenska Bostäder och socialdemokratisk ledamot i Stockholms kommunfullmäktige, är emot att allmännyttan säljs ut. Så här kommenterar hon den här typen av affärer.

– Moralisk så känns det inte alls bra. Det är pengarna som driver och konsekvensen är ju att det blir ännu mer utförsäljning än vad det annars hade blivit, eftersom många som bor i allmännyttan som också vill bo kvar. De har inte råd och möjlighet att bo kvar.

– För att tjäna pengarna måste man flytta och det är klart att när ekonomin blir drivkraften då är det heller inte så konstigt att det där uppstår. jag tycker det är tragiskt och tråkigt att stockholmarnas möjlighet till att få en bra och billig bostad faktiskt försvinner, och den försvinner på ett sätt som inte känns bra, säger hon.

Stora prisskillnader
Enligt en undersökning som socialdemokraterna, som alltså är emot utförsäljningen av allmännyttan, har gjort är det stora skillnader mellan priset som hyresgästen betalar för bostadsrätten, och det som marknaden är beredd att betala.

– I innerstaden handlar det om upptill femtio procent billigare än vad marknadspriset sen är. man får köpa lägenhet för 25 000 kr/kvm som är värd 50 000 på den öppna bostads-marknaden, och det är något lägre i förorter.

– Om man nu ska ombilda, då måste man ju funder på priset utifrån vad stockholmarna förlorar på det. Då kan jag tycka att halva marknadsvärdet är alldeles för lågt, säger hon.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".