Nedlagda gruvor åter intressanta

Ny och effektivare teknik har gjort att intresset för gamla nedlagda gruvor har ökat markant. Hos Bergstaten, som handlägger prospekterings och gruvfrågor, ser man en stor anhopning av undersökningstillstånd i anslutning till gamla fyndigheter. (SR Norrbotten)

– Det är sant det att det är ett markant intresse för sådana områden där det förut varit gruvverksamhet, säger Bergmästare Jan Olof Hedström.

Det finns flera förklaringar till att intresset för gamla gruvor ökat. Dels världsmarknadspriserna som bara på några år mångdubblats, och bedöms ligga på en hög nivå lång tid framåt. Men även att det finns idag bättre prospekterings och brytningsteknik som gör att det går att bryta malmen billigare och effektivare.

Ökning av nya koncessioner
Att gruv - och prospekteringsföretagen använder gamla gruvor med kända mineraliseringar innebär att tillväxttakten av nya gruvor kommer att öka markant.

– Det är helt klart så. i genomsnitt har vi under de senaste femton åren beviljat en bearbetningskoncession för en ny gruva vart annat år, och hittills i år har vi beviljat bearbetningskoncession för fyra nya gruvor. Det är flera ansökningar om bearbetningskoncession på väg in, säger Jan Olof Hedström.

Ulf Larsson, SR Norrbotten
ulf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".