Allt fler tar kosttillskott efter träning

Försäljningen av kosttillskott för personer som tränar ökar markant. Det visar en analys av marknadsundersökningsföretaget ACNielsen. Från april 2006 och till april i år ökade försäljningen av sporttillskott med 400 procent i dagligvaruhandeln.

Markus Hagström arbetar på ett gym i Stockholm som personlig tränare och hälsopedagog. Han berättar att de vanligaste sporttillskotten som används av många motionärer, idrottare och styrketränare, är proteintillskott och så kallade gainers.

– Proteinpulver skulle man äta för att säkerställa proteinet i kroppen, för att bygga upp de muskler som man brutit ned under träningen. Gainers är ju en kombination av dels återämtningen, att du laddar upp med den energi du har gjort av med under din träning, samt får proteinerna för att bygga upp musklerna igen, säger Markus Hagström.

Vad äter du själv?

– Jag äter gainers.

Ser du att vanliga motionärer äter sådana här kosttillskott?

– Ja, det är de som står för den största biten. Och framförallt folk som vill öka i muskelmassa. Det är väl de som är målgruppen om man ser till marknadsföringen.

Samtidigt som försäljningen av sporttillskott ökar, har användningen av kosttillskott inom det olympiska laget halverats under en tioårsperiod.

– Man har kommit till insikt om att det här har ingen effekt. Samtidigt som de aktiva har fått mer stöttning från dietister och så vidare, så att man äta bättre och näringsriktigare mat. Nästa är det finns en uppenbar risk för så kallad misstagsdopning, i samband med säger Bo Berglund, chefsläkare på Sveriges Olympiska kommitté.

Varför tror du att försäljningen av sporttillskott ändå ökar?

– Jag tror att det egentligen är ett uttryck för den gymkultur som finns. Man säger att olika typer av preparat bidrar till prestationsutveckling. Det finns ju stora ekonomiska intressen här också, som ju är angelägna om att den bilden ska upprätthållas.

Vad säger du till vanliga motionärer och styrketränare, behöver de ta extra proteintillskott?

– Nej det behöver de inte. Ta en kopp choklad, eller ett glas mjölk och en ostmacka, säger Bo Berglund. 

Juliana Alonso
juliana.alonso@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista