Skyddsvall byggs mot Anebysjön.

Stora kostnader för översvämningar

Översvämningarna i Småland kommer att kosta samhället mångmiljonbelopp. Redan nu står det klart att flera kommuner tvingas söka extra stöd från staten för att klara insatserna ekonomiskt.

– En del drabbas ju väldigt hårt, man har inredda källare med uppreglade golv och så vidare, och det måste man ju börja på att riva innan det går att torka, säger Mats Wilhelmsson, skadechef på länsförsäkringar i Jönköpings län.

Bara skadorna på fastigheter kommer att kosta försäkrings-bolagen närmare 20 miljoner kronor, och det är ofta stora skador man möter.

– Det är klart att det är väldigt många som ser att det är väldigt mycket arbete som det leder till och att man blir förtvivlad över det som har hänt, säger han.

Infrastruktur hårt drabbad
Även infrastrukturen har drabbats hårt med bortspolade vägar och banvallar. en första uppskattning från banverket visar att man behöver reparera  banvallar för runt tre miljoner kronor. En tung utgift väntar också vägverket som just nu sitter och väntar på sin nota.

Även mindre kommuner som till exempel Aneby, Tranås och Eksjö drabbas hårt när det gäller det kommunala vägnätet. Gång - och cykelbanor som har rasat och kostnaden för räddningstjänstens insatser.

Tvingas söka extra stöd
Här finns inga belopp eftersom insatserna fortfarande pågår, men vid översvämningarna 2004 i södra Sverige hade kommunerna extra kostnader på över tio miljoner kronor enligt räddningsverket och problemen ser inte ut att vara mindre i år.

Och redan nu tycks det var klart att flera kommuner kommer tvingas att söka extra stöd från räddningsverket för att klara insatserna utan att den kommunala ekonomin ska knäckas berättar Gunnar Hansson Brandingenjör i Jönköping.

– Det tror jag kan bli aktuellt här i vissa av kommunerna, det drabbar en enskild kommun så hårt, säger Gunnar Hansson.

Peter Jernberg, Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".