Satsning på jobb för invandrare

På måndagen lanserades instegsjobben, som ska göra det lättare för den som är ny i Sverige att få jobb och komma in i det svenska samhället. Instegsjobb är subventionerade jobb för personer som nyligen fått uppehållstillstånd och syftet är att snabbt få ut människor i arbete.

Nuriddin Khusanov från Uzbekistan har bott i Sverige i 15 månader och skulle kunna få ett instegsjobb framöver. Men han har också många andra planer.

– Mitt mål är att få utbildning. Nästa år slutar jag SFI, sedan fortsätter jag på Komvux. Sedan vill jag starta företag, säger Nuriddin Khusanov.

Kanske blir det ett instegsjobb för Nuriddin Khusanov i Kalmar i istället. Instegsjobb är subventionerade jobb för personer som beviljats uppehållstillstånd de senaste 18 månaderna.

Satsningen lanserades i regeringens vårbudget för att möta den stora arbetslösheten bland invandrare.

Både offentliga och privata arbetsgivare kan få stöd om de anställer.

Mest får de privata arbetsgivarna med 75 procent av lönekostnaden, i upp till ett halvår. Den som jobbar ska läsa svenska samtidigt.

Oklart hur många
Det är svårt att säga hur många som kommer att omfattas av instegsjobben.

– Ams har inte gjort några beräkningar på hur många instegsjobb det kan bli, men 100 miljoner kronor är avsatta för det här året och 400 miljoner för år 2008, säger Ingemar Svensson, tillförordnad chef på Ams programenhet.

Tillbaka till Kalmar där Tarja Eriksson jobbar med projektet På spåret. Där får invandrare stöd med studierna i svenska, och hjälp att skaffa jobb eller praktik. Tarja tror på instegsjobben.

– Man lär sig svenskan mycket bättre om man kommer ut på en arbetsplats än om man bara går på skolan och sedan sitter hemma, säger Tarja Eriksson.

Svag sida
Men socialdemokraten Luciano Astudillo, som sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott, tycker att det finns en svag sida i satsningen.

– Det riskerar ju att göra att de konkurrerar ut andra grupper som har en väldigt svag position på arbetsmarknaden. Vi kan till och med ha en situation där vi har människor som kanske till och med kommer från samma länder som de här nyanlända flyktingarna, inte får samma möjlighet till samma typ av subventioner. Det kommer att klyva samhället och göra det mycket svårare för dem som bott längre tid i Sverige, säger Luciano Astudillo.

Peter Öberg
i samarbete med Sveriges Radio Kalmar

peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista