Rekord för lastbilsförsäljningen

Det är fortsatt bra fart på nybilsförsäljningen. Närmare 26 500 nya personbilar registrerades i juni, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Lastbilsförsäljningen slår rekord och försäljningen av miljöbilar rullar på.

På måndagen presenterar bilbranschen en specialrapport för regeringen över försäljningen av miljöbilar hittills i år och enligt vad Ekonomiekot erfar har bilbranschens prognos överträffats.

Branschen förutspådde 40 000 sålda miljöbilar för helåret 2007. Enligt uppgift till Ekonomiekot har den prognosen överträffats första halvåret, vilket tyder på att miljöbilsförsäljningen går mot ett rekordår.

Antalet nya bilar på vägarna ökar också, enligt branschorganisationen Bil Sweden.

Ökning med 5,4 procent
Sammanlagt har 152 000 personbilar registrerats hittills i år. Det är en ökning med 5,4 procent jämfört med i fjol.

26 500 nya bilar i juni är visserligen 6,6 procent mindre jämfört med förra året, men ska inte tolkas som ett tecken på svaghet i konjunkturen, eftersom försäljningen var extremt hög förra sommaren.

Dessutom slår lastbilsförsäljningen rekord. Den ökade med 11 procent till knappt 4 500 fordon och det är den högsta noteringen hittills under en junimånad,

Fler dieselbilar
Något som också märks i statistiken är att allt fler av de nyregistrerade bilarna går på diesel. I juni stod dieselbilarna för 30 procent av registreringarna jämfört med 17 procent samma månad i fjol.

En dieselbil drar 25 procent mindre bränsle och släpper ut 20 procent mindre koldioxid än en bensinbil.

Mer miljömedvetna konsumenter i kombination med miljöbilsrabatter påverkar efterfrågan.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".