Gripande av extremistledare ökar spänningarna i Gaza

I Gaza har spänningen ökat mellan Hamas och extremistgruppen Islams armé, som säger sig har kidnappat BBC-korrespondenten Alan Johnston. På måndagen tillfångatogs talesmannen för Islams armé av Hamas.

Det var i samband med att flera medlemmar ur Islams armé besköt den nya Hamas-kontrollerade polisstyrkan som Khattab Maqdissi tillfångatogs.

Khattab Maqdissi har fungerat som talesman för den palestinska extremistgruppen när det gäller Alan Johnston.

Tar avstånd
Hamas har ju upprepade gånger under de två senaste veckorna förklarat att Hamas helt tar avstånd från kidnappningen av Alan Johnston. Hamas säger sig också arbeta för att Johnston ska släppas fri.

Alan Johnston kidnappades 12 mars på en gata i Gaza stad av medlemmar ur Islams armé. Så sent som förra veckan släpptes en video med bilder på Alan Johnston som bar en väst som sades innehålla sprängmedel. Dödshotet mot den kidnappade Johnston ska finnas kvar så länge som inte palestinska fångar friges.

”Inget samband”
Hamas förnekar i och för sig att det skulle finnas något samband mellan fallet Alan Johnston och att talesmannen för Islams armé tillfångatagits. Men så sent som förra veckan tillfångatogs två andra medlemmar av Islams armé av Hamas i Gaza.

För att öka trycket på att Hamas ska släppa talesmannen Khattab Maqdissi, uppger också Islams armé att man kommer att publicera dokument som ska vara förödande för Hamas-ledningen, eftersom dokumenten, som det uttrycks, avslöjar sanningen om några personer som bedragit det muslimska samhället. I uttalandet från Islams armé sades det dock ingenting om Alan Johnston.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".