Försäljningen av miljöbilar ökar

Uppdaterad 17:15
Försäljningen av miljöbilar ökade med 25 procent under första halvåret i år jämfört med förra året. Det visar nya siffror som bilindustrins branschorganisation Bil Sweden presenterade på måndagen.

En av de svenskar som kör miljöbil är Martin Prieto Beaulleu. Han är engagerad i föreningen gröna bilister och tycker det är viktigt att tänka på miljön ute i trafiken.

– Jag sopsorterar hemma, har bytt ut alla mina lampor till lågenergilampor och köper ekologiska produkter. Det var ett solklart val att välja miljöbil, säger Martin Prieto Beaulleu.

För Martin Prieto Beaulleu var det framförallt milöaspekterna som spelade in vid valet av bil. Sedan den 1 april i år lönar det sig också ekonomiskt att köpa en miljöbil.

Miljöbilspremien har spelat roll
Regeringens så kallade miljöbilspremie trädde i kraft den 1 april i år. Den innebär att privatpersoner som köper en miljöbil får 10.000 kronor. Miljöbilspremien har enligt miljöminister Andreas Carlgren spelat stor roll för den ökade försäljningen av miljöbilar.

– Utan tvekan ser jag en skillnad från 1:a april. Det är ju det de här siffrorna visar och att miljöbilspremien betyder jättemycket för att åstadkomma ett miljöbilslyft precis som vi ville. Det är på väg att bli ett genombrott.

Enligt miljöpartiet är miljöbilspremien endast en droppe i havet, eftersom det är det enda konkreta ni kommit med för att bekämpa klimathotet?

– Jo de kämpar med de (mp) där sakerna hela tiden. Jag är inte så intresserad av det, utan jag är intresserad av verkligheten, och verkligheten visar just nu att det sker en enorm förändring på miljöbilsmarknaden. Det är ett stort steg för att vi också ska förändra miljön för transportsektorn som helhet, säger han.

Etanol är ett drivmedel som används i många miljöbilar. Just nu lönar det sig att tanka med etanol men eftersom etanolbilar förbukar mer bränsle så är det inte helt säkert att det är lönsamt när priset på etanol stiger. Enligt miljöminister Andreas Carlgren är detta inget blivande miljöbilsägare ska behöva oroa sig för när priserna stiger.

– Du som går och funderar på att köpa en miljöbil vet redan idag att det kommer att löna sig under den bilens livslängd. Redan idag är prissskillnaden så stor att det också lönar sig att köpa etanol, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Jon Andersson
jon.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".