Israels kontroll av Gaza i praktiken en ockupation

Är Gaza fortfarande ockuperat av Israel? Denna komplicerade fråga väcks till liv inte minst när FN och andra internationella organisationer nu vädjar till Israel om att hålla gränsövergångarna öppna mellan Israel och Gaza för att säkra mat- och läkemedelsförsändelser. Är Gaza, trots det israeliska tillbakadragandet 2005, fortfarande ockuperat av Israel och vad är egentligen Israels skyldigheter mot invånarna i Gaza?

Nästan två år har gått sedan Israel, sommaren 2005, drog tillbaka sina marktrupper, evakuerade närmare 8 500 motstridiga bosättare från Gazaremsan och deklarerade ett slut på militärstyret.

Tillbakadragandet innebar en större rörelsefrihet för de 1,5 miljoner palestinier som bor i Gazaremsan. Men under parollen säkerhet förbehöll sig Israel rätten till total kontroll av Gazas sjö- och luftterritorium, liksom gränsen mellan Israel och Gaza.

I praktiken innebär det att Israel fortfarande har kontrollen över all import och export till och från Gaza liksom Gazabornas rörelsefrihet till andra länder och till det av Israel ockuperade Västbanken.

Enligt Israel är dessa begränsningar av det palestinska självstyret i Gaza inget konstigt. Den israeliska staten lutar sig mot det internationella fördömandet av terrorattacker mot civila som präglat det israeliska samhället sedan mitten av 1990-talet.
Dore Gold, tidigare rådgivare till Israels före detta premiärminister Ariel Sharon, skriver om frågan:

”Palestinierna kanske inte tycker de begränsningar som en fortsatt kontroll av Gazas luftrum och sjöterritorium innebär. Men till och med Egypten har begränsningar i sitt styre av Sinaiöknen av säkerhetsskäl enligt fredsfördraget 1979. Ingen skulle hävda att Egyptens begränsade självstyre är en form av ockupation.”

Palestinska företrädare har länge varit av en helt annan åsikt. Redan före Israels tillbakadragande varnade dåvarande palestinska kabinettsministern Mohammed Dahlan för att israelerna lurade sig själva om de trodde att ockupationen av Gaza skulle upphöra med bosättningarna.

Eftersom Israel har fortsatt kontroll över luft- och sjöterritorium anser man Gaza vara ockuperat så länge som Västbanken är det, då de två skilda områdena tillsammans utgör det ockuperade Palestina.

Den islamistiska organisationen Hamas, som sedan ett par veckor tillbaka har full kontroll över Gaza, pekar också på ett Gaza och Västbanken tillsammans utgör Palestina, men menar också att ockupationen fortsätter så länge som staten Israel existerar på det landområde som före 1948 kallades Palestina.

Konflikten mellan Israel och de palestinska områdena är enormt känslig för alla parter. Bortom det territoriella kriget på marken förs ett verbalt krig i media där varje enskilt ord i de internationella lagarna tolkas och tolkas om.

Till det kommer att Israels gränser ännu inte är fastställda även om det råder en internationell samstämmighet om att Israels gränser ska dras längs den så kallade Gröna Linjen eller 1967 års gränser.

Den språkliga problematiken i de internationella lagarna blir tydlig så fort man läser dem. Ett exempel är Haagkonventionen, som skrevs 1907, där ockupation definieras av närvaron av marktrupper i det ockuperade området. Konventionen skrevs alltså innan flygplanet blev en del av vardagen och luftrummet spelade någon större roll för självstyret.

Otydliga eller föråldrade internationella lagar liksom den språkliga manipuleringen för politiska intressen som förekommer bland alla parter i en konflikt gör att journalister ibland aktar sig för att använda värdeladdade ord. Sedan Israels reträtt från Gaza har ordet ockupation i viss mån försvunnit från rapporteringen och ersatts med begrepp som ”den av Israel kontrollerade Gazaremsan”.

Men enligt Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet är Gaza fortfarande ockuperat av Israel.

Han hänvisar till Artikel 2 i FN:s havsrättskonvention som Israel är del av. Enligt den omfattar en kuststats suveränitet förutom dess landterritorium, luftrum och inre vatten även det angränsande havsområdet.

Mahmoudi säger att Israel enligt folkrätten har all rätt att utöva makt inom sitt eget territorium, det vill säga det område som enligt internationell samstämmighet ligger innanför 1967 års gränser men att Israels maktutövning utanför de gränserna strider mot folkrätten.

– Och det är det maktövertrampet som innebär att Israel fortfarande ockuperar Gaza, säger Mahmoudi.

En ockupationsmakt har ansvaret att se till att livet i det ockuperade området fortsätter relativt normalt med förnödenheter och lag och ordning.

– I och med tillbakadragandet överlät Israel ordningsmakten till det palestinska styret men då Israel fortfarande kontrollerar Gazas alla gränser ligger det under Israels ansvar att garantera Gazaborna mat och mediciner, säger Said Mahmoudi.

Anneli Rådestad
anneli.radestad@sr.se

FAKTA OM GAZA

Yta: 360 km2
Antal invånare: 1 482 405
Största stad: Gaza stad
Styre: De facto: Hamas med Ismail Haniyeh i ledningen. De jure: Palestinska regeringen med Mahmoud Abbas och Salam Fayyad i ledningen
Valuta: Israeliska shekeln

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista