Industrins uppsägningar drabbar tjänstemän

Andelen tjänstemän bland de personer som varslats om uppsägning har ökat det senaste året. Det visar en genomgång av statistik från Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS. Enligt professor Lars Magnusson på Arbetslivsinstitutet, beror det till stor del på att många företag redan har skurit ned så pass i produktionsledet, att det nu är tjänstemännens tur.
– När man rationaliserat väldigt långt i produktionsledet och kanske tycker att man inte kan göra så mycket mer där, då ger man sig på den här typen av tjänstearbete som kanske tidigare varit svårt att rationalisera. Nedskärningar på tjänstemannanivå ABB, SAS och Ericsson är bara några exempel på företag som kommer att minska sin personal under den närmaste framtiden. Och gemensamt för flera av bolaget är att man sagt att nedskärningarna den här gången i högre grad kommer att ske på tjänstsemannanivå i företagen. Att tjänstemännen är mer drabbade än tidigare syns också i den varselstatistik som finns hos arbetsmarknadsstyrelsen, där andelen tjänstemän som varslats om uppsägning har ökat. Från att ha legat på mellan 20 och 30 procent av alla varsel under krisåren i början av 90-talet, står tjänstemännen för mellan 30 och 40 procent det senaste året. Men det beror också på en förändring av själva arbetsmarknaden. Förändrat näringsliv Dessutom har en stor del av varslen det senaste året skett inom telekom- och IT-sektorerna som är mycket tjänstintensiva. Enligt Lars Magnusson finns en stor del av förklaringen till de senaste stora neddragningarna i en förändring av själva näringslivet. – Allt fler arbeten blir ju faktiskt tjänstearbeten i dag. Det är inte så hemskt mycket kvar av den gamla typen av industriarbete, och det är klart att när tjänstearbetet blir den tunga kostnaden för företagen så är det ju det här man ger sig på.
Patrik Holmström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".