Fler reser bort på semestern

Förra året reste fler förvärvsarbetande antingen bort på semestern eller hade tillgång till fritidshus, jämfört med tidigare år.

Det tyder enligt LO på att hushållen har ett högt förtroende för den svenska ekonomin och ser positivt på sin egen ekonomiska situation.

– Så länge som vi har en god konjunkturutveckling i Sverige och jobben blir fler och fler samtidigt som reallöneförbättringarna sker så kommer det säkerligen att minska på andelen människor som inte har råd att åka på semester eller ha fritidshus, säger Per Bardh, chef för löne- och välfärdsfrågor, LO.

Fortfarande en klassfråga
Förra året hade 86 procent av alla förvärvsarbetande i Sverige antingen tillgång till fritidshus eller gjorde en semesterresa. Av dem som inte reste på semester anger en fjärdedel, eller 260 000 personer, att de inte hade råd att åka bort.

Det visar LO:s årliga rapport om svenskarna och deras semester. Det är 1 500 personer som har tillfrågats av SCB om sina semestervanor.

De flesta av dem som varken hade tillgång till fritidshus eller reste bort tillhör något av LO-facken.

– Det visar att det fortfarande finns en indelning i klass i Sverige där arbetare, i synnerhet ensamstående kvinnor, har låga inkomster och sämre möjligheter att försörja sig. Med det följer också sämre möjligheter att använda sin semester till att resa eller ha ett fritidsboende, säger Per Bardh.

Högt förtroende för ekonomin
Eftersom läget på arbetsmarknaden anses spegla hur man tillbringar sin semester, drar LO slutsatsen att hushållen har ett högt förtroende för den svenska ekonomin och ser positivt på sin egen ekonomiska situation.

Rapporten visar också att augusti blir allt populärare som semestermånad. Ungefär 45 000 fler tog semester i augusti förra året jämfört med året innan.

Kristina Rågsäter i Stockholm håller med om att den egna ekonomin är starkt kopplad till hur man väljer att semestra. Själv ska hon tillbringa sin ledighet i Sverige i år.

– Vi ska ta det lugnt, sola och bada och sedan ska vi försöka ta en vecka nedåt Gränna. Kanske försöka bo tält eller hyra stuga om det är dåligt väder, säger Kristina Rågsäter.

Tycker du att den personliga ekonomin är kopplad till vad man gör på semestern?

– Absolut. Den betyder allt, det gör den verkligen, säger Kristina Rågsäter.

På vilket sätt?

– Har man inte så mycket pengar över varje månad så finns det inte så mycket man kan göra på semestern heller. Då får man försöka spara några kronor och sedan får man anpassa semestern till det som pengarna räcker till, säger Kristina Rågsäter.

Marit Sundberg
marit.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista