Putin vill samarbeta med Bush kring missilförsvar

USA:s och Rysslands presidenter är överens om att ytterligare måste göras för att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen. De är fortfarande väldigt oense om missilförsvarsfrågan i Europa.

Detta framkom efter mötet mellan dem i USA som tog slut under måndagen.

– Jag tycker att vi har hittat vissa gemensamma ståndpunkter sa Rysslands president Vladimir Putin bland annat när han framträdde på en presskonferens tillsammans med sin amerikanske kollega George Bush med havet utanför staden Kennenbunkport i delstaten Maine som stilfull bakgrund.

Överens om att sätta press på Iran
Tonfallet mellan de båda presidenterna var uppenbart vänligt och respektfullt, men när det gäller konkreta beslut efter mötet var det mer luddigt.

De var visserligen överens om att något måste göras mot Iran och dess kärnenergiprogram och att man ska försöka hitta gemensamma lösningar inom FN:s säkerhetsråd för att sätta ytterligare press på Iran. Vad som ska göras var mer oklart och president Bush lät lite otålig.

– Det här är faktiskt en fråga vi har pratat om i sex år, sa president Bush.

Nyskapande förslag till samarbete
Det var också fortsatt oenighet mellan presidenterna kring missilförsvarsfrågan i Europa. President Bush insisterade på att vilja bygga ett sådant i både Polen och Tjeckien vilket president Putin motsätter sig å det bestämdaste.

Putin föreslog återigen ett samarbete kring ett missilförsvar istället, nu inom ramen för samarbetet mellan NATO och Ryssland, ett förslag som Bush kallade för nyskapande.

Tidigare på dagen hade presidenterna varit och fiskat. Putin var den ende som fick napp, men för att visa på samförståndet så sa han att fångsten var ett exempel på samarbete istället, vilket roade Bush.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".