Alkobom effektivt vapen mot rattfylleri

För ett år sedan invigdes Sveriges första automatiska alkobom i Trelleborgs hamn. Hittills har bommen varit ett effektivt vapen mot rattfylleri bland lastbilschaufförer.

– Alkoholförtäringen ombord har minskat drastiskt för det har ju kommit ut ryktesvägen att vi har en bom och det är väldigt många som har passerat den, säger Jim Leveau, trafik- och säkerhetsansvarig för Trelleborgs hamn.

Efter några uppmärksammade dödsolyckor i Skåne för några år sedan där berusade lastbilschaufförer som nyss kommit av färjorna var inblandade beslutade sig Trelleborgs hamn för att göra något åt problemet och skaffade sig förra sommaren Sveriges första automatiska alkobom. Nästan 50 000 lastbilar passerar Trelleborg varje månad.

Väljs ut slumpvis
Slumpvis utvalda lastbilschaufförer som anländer till hamnen med färjor från Tyskland och Polen slussas in i en fålla där de måste passera ett litet bås.

Där får de blåsa i ett munstycke och har de ingen alkohol i utandningsluften lyser en grön lampa, bommen lyfts och chaufförerna kan fortsätta sin resa.

Har de däremot druckit lyser en röd lampa, bommen förblir stängd och polisen larmas.

Sex chaufförer har ertappats
Men det är ganska sällsynt. Under det år som bommen varit på plats är det bara sex av de nästan 4 000 chaufförer som testats som har åkt fast.

– Jag trodde att det skulle bli några fler, men de här sex fastnade i juli och augusti i fjol. Därefter har det inte varit någonting. Det har ju tagit lite tid för ryktet om denna anläggning att komma ut, säger Jim Leveau.

Han menar alltså att bommen har haft en avskräckande effekt. Polisens siffror visar samma tendenser.

Förseelserna minskar
Man för ingen specifik statistik för just lastbilschaufförer, men under det första halvåret i år minskade antalet rattfyllor i hela Trelleborg med cirka 20 procent jämfört med samma period ifjol och det trots att man gjort fler tester i år. Polisen tror liksom Jim Leveau på bommens avskräckande effekt.

Intresset bland andra svenska hamnar för alkobommen har dock varit ganska svalt.

En rundringning som Ekot gjort bland landets största hamnar visar att det bara är Karlskrona hamn som funderar på att investera i en egen bom. Där väntar man på en utvärdering av bommen i Trelleborg innan man beslutar sig.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".