Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukskrivningarna blev längre när ersättningen blev högre

Publicerat tisdag 3 juli 2007 kl 05.30

När arbetsgivarna började betala ut en extra kompletterande sjukersättning för de längre sjukskrivningarna ökade antalet sjukdagar med nästan en arbetsvecka i genomsnitt. Samtidigt ökade kostnaderna för hela sjukförsäkringen kraftigt.

Detta har två forskare kommit fram till i en rapport som publiceras på tisdagen.

– Sjukfallen blev i snitt nästan fem dagar längre, säger en av forskarna, Patrik Hesselius vid Institutet för arbetsmarknads-politisk utvärdering vid Uppsala universitet, IFAU.

Vad är förklaringen till det?

– Det är klart att det blev mer generöst att vara sjukskriven om du går till 80 procent i ersättningsnivå till 90 procent. Din egentliga kostnad för sjukfrånvaron var ju tidigare 20 procent av din lön, nu är den tio procent. Det vill säga kostnaden för att vara sjuk har halverats.

Vad kan man dra för slutsatser av det?

– Att ersättningsnivån för sjukfrånvaron spelar roll.

Nya regler 1999
Patrik Hesselius har tillsammans med en kollega studerat vad som hände 1999 när den kompletterande sjukersättningen för längre sjukskrivningar återinfördes.

Då började arbetsgivarna betala ut tio procent av lönen vid sidan av de 80 procent som Försäkringskassan betalar.

Studien gäller sjukskrivningar mellan tre månader och ett år bland de anställda vid kommuner och landsting. Den visar nu att när ersättningen blev bättre ökade längden på sjuk-skrivningarna med 4,7 dagar i genomsnitt under ett år.

Kostnaderna steg
De exakta orsakerna bakom sjukskrivningarna kan forskarna inte uttala sig om. Men klart är att sjukskrivningarna blev längre och att statens kostnader för sjukförsäkringen via Försäkringskassan steg rejält.

– Vi uppskattar kostnaden för de sjukfall som startade 1999 till ungefär 100 miljoner kronor. Det är 100 miljoner extra utöver det som de redan kostar, säger Peter Hesselius.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".