Benådad.

Bush benådade Lewis Libby

USA:s president George Bush benådade natten mot tisdagen svensk tid delvis den förre höge regeringstjänstemannen Lewis Scooter Libby som dömts för att ha ljugit inför domstol.

I det mycket uppmärksammade rättsfallet låter nu Bush Libby slippa ett långt fängelsestraff, ett beslut som väckte starka protester bland politiska motståndare.

George Bush hade knappt hunnit säga hej då till sin ryske kollega Vladimir Putin efter mötet dem emellan förrän han fattade ett beslut som ytterligare ökar de politiska motsättningarna i Washington.

Benådade politisk vän
Beslutet var att ta bort fängelsestraffet för en av sina politiska vänner, vicepresident Dick Cheneys förre stabschef Lewis Libby, oftast kallad Scooter Libby.

Han var dömd för att ha försvårat en brottsutredning om vem inom Vita huset som läckte identiteten för en CIA-agent, vars make hade kritiserat grunderna för USA:s krig mot Irak.

Libby är den högste befattningshavaren inom Bushadministrationen som har dömts för ett allvarligt brott och straffet var satt till 2,5 års fängelse och 1,7 miljoner kronor i böter. Men tack vare Bushs beslut slipper nu Libby fängelsestraffet men måste fortfarande betala böterna och stå under övervakning i två år.

”Straffet är överdrivet”
”Jag respekterar juryns beslut, men jag har kommit till slutsatsen att fängelsestraffet är överdrivet”, motiverade Bush beslutet i ett skriftligt uttalande.

På onsdag är det USA:s nationaldag och därför är många kongressledamöter och andra politiker i Washington i sina hem på ledighet, men det hindrade inte demokratiska politiker från att kraftigt protestera mot presidentens beslut. Och det som gör det här extra känsligt är att själva rättsfallet berör grunderna för varför USA gick i krig mot Irak.

– Vad vi såg i dag var att vänskapsband sattes före lagen, sa till exempel demokraternas ledande presidentkandidat Hillary Clinton, trots att hennes man, Bill Clinton, använde presidentens lagliga rätt att benåda under sin presidenttid betydligt oftare än George Bush har gjort under sin.

Fick beröm från Giuliani
Men Bush fick också beröm för sitt beslut från bland annat Rudy Giuliani, som just nu leder den republikanska presidentkampen även om en del republikaner tyckte att presidenten borde ha benådat Libby från hela straffet.

Klart är i alla fall att nattens beslut skärper motsättningarna mellan den demokratiskt dominerade kongressen och president Bush och försvårar ytterligare parternas möjlighet att komma fram till politiska överenskommelser under Bush återstående tid som president.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".