Höjd beredskap på Sri Lanka

Denna vecka är det 20 år sedan Tamilska tigrarna utförde sin första självmordsattack i Sri Lanka. Oron är nu stor att de tamilska tigrarna ska trappa upp sina attacker för att uppmärksamma deras långa kamp för en självständig stat på Sri Lanka, och därför har denna vecka högsta säkerhetsberedskap införts.

Nyligen upptäcktes två lastbilar var och en med en dödlig last tillräckligt stor för att spränga halva Sri Lankas största stad Colombo i bitar.

70 000 har mist livet
De bomberna detonerade aldrig, men det har tillräckligt många andra gjort under åren lopp. Sedan striderna inleddes för 35 år sedan har så många som 70 000 människor mist livet.

Men det var först för 20 år sedan som Tamilska tigrarna tog till metoden med självmordsbombare, inspirerade av taktiken från Mellanöstern.

Strider för självständighet
Tamilska tigrarna, som är i minoritet på ön, strider för en sekulär självständig stat i den norra delen av Sri Lanka sedan de tvingats bort från de östra delarna av landet som de tidigare kontrollerade.

I norr kommer man nu i veckan att tända oljelampor för att högtidlighålla minnet av omkring 260 olika självmordsbombare, svarta tigrar som de kallas.

Terroristorganisation
Tamilska tigrarna som av både USA och EU betecknas som en terroristorganisation har även riktat in sig på kända politiker i deras attacker, indiens premiärminister Rajiv Gandhi är en av dem.

I slutet av förra året bröts den officiella vapenvilan helt, och de senaste månaderna har våldet och dödandet bara tilltagit mellan regeringstrupperna på Sri lanka och de tamilska tigrarna.

Numera har Tamilska tigrarna även egna flygplan och enligt uppgifter finns farhågor på Sri Lanka att självmordsbomberna snart kommer att ersättas, av flygbomber och raketer.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".