Skakigt för amerikanska hedgefonder

Som en följd av oro på den amerikanska bostadsmarknaden är det fortfarande stora ekonomiska bekymmer för vissa amerikanska så kallade hedgefonder vars värde sjunkit rejält på sistone. Och investerarna i fonderna sitter nu i nervös väntan innan de vet hur mycket pengar de förlorat på nedgången.

Intresset i börskretsar i USA riktar sig framförallt mot två av den anrika investeringsbanken Bear Stearns hedgefonder.

I förra veckan rapportade Ekonomiekot om att företaget beslutat skjuta till 11 miljarder kronor för att rädda en av fonderna från kollaps.

Får vänta ett par veckor till
Men enligt tidningen Wall Street Journal kommer investerarna i fonden nu få vänta ända fram till 16 juli innan de får reda på hur mycket pengar de egentligen förlorat på hedgefondernas nedgång.

Problemet är enligt tidningen att företaget Bear Stearn just nu har väldigt svårt att beräkna det rätta värdet på sina problemfyllda hedgefonder eftersom den marknad som fonderna handlar på är mycket labil för tillfället och att de skulder från bostadslån med hög risk som de här fonderna handlar med inte varit särdeles efterfrågade den senaste tiden.

Wall Street Journal har läst ett brev som Bear Stearn skickat till investerarna i hedgefonderna där de lite urskuldande säger att värdeberäkningen just nu tar lite längre tid än vanligt. Däremot ville företaget inte svara på några frågor om läget.

Många tvekar att investera
Men problemen för fonderna väcker förstås marknadens intresse. Många investerare tror nämligen att hedgefonder som arbetar på ett liknande sätt som de nu problemfyllda snart kan få samma bekymmer och tvekar därför att investera i dem för tillfället.

Problemen för hedgefonderna påverkar hela börsen och kan även komma att påverka många småsparares liv eftersom de kontrollerar stora värden och eftersom även till exempel pensionsfonder med många småsparares pengar med sig börjat investera i hedgefonder.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".