Skatteuppskov kan aktivera fondsparare

Fondbolagens förening presenterade en undersökning idag, tisdag, som sätter fingret på hur och varför fondsparare byter fond. Enligt Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening, skulle ett uppskov på skatten på fondbyten göra sparare mer engagerade.

– Om man skulle kunna byta fonder utan att det var så att mycket pengar gick bort i skatt när man flyttade över till en ny fond, skulle många fler fondsparare var mer nöjda, säger hon.

Fondbolagens förening har låtit undersökningsföretaget Prospera undersöka spararnas fondbyten och beteenden vid byten. Det visar sig att de som byter fond gör det i jakt på bättre avkastning, missnöje eller efter tips från rådgivare.
Samtidigt uppger de som inte bytt fond tre skäl i första hand. Spararna är nöjda, ser sparandet som något långsiktigt eller också är de för ointresserade för att bry sig.

Vinstskatt gäller idag
Idag får fondsparare betala skatt på den vinst som görs när en fond säljs, även om pengarna sätts in i en ny fond.

Enligt undersökningen skulle 46 procent av spararna byta fond om de fick uppskov med skatten. Även om inte riktigt så många skulle orka byta i verkligheten, tror Pia Nilsson att vi skulle få se en liknande utveckling som i Spanien där en enkel modell för uppskov infördes 2003.

I Spanien har antalet byten tredubblats vilket gett mer nöjda sparare, större efterfrågan på rådgivning och ökad konkurrens. Enligt Pia Nilsson skulle statens lägre skatteintäkter kunna kompenseras av annat om ett uppskov införs.

– Konkurrensen ökar och omsättningen blir större och spararna har de fonder de vill ha, så i genomsnitt skulle det med all sannolikhet innebära att det också blev lite högre avkastning, säger Pia Nilsson.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".