Barn som bevittnar brott får skadestånd

Brottsoffermyndighetens har nu för första gången betalat ut ersättningar till barn som bevittnat brott. Det blev möjligt efter en lagändring i november förra året. Men inget fall har hittills gett ett skadestånd på över 15 000 kronor.

Och det är alldeles för lågt tycker barnombudsmannen Lena Nyberg.

– Ja, jag tycker att det är ett bekymmer att beloppen är så låga när det gäller brottsskadeersättning till barn. Det finns ju många åtgärder som skulle behöva göras och den viktigaste tycker jag är att man skulle se barnen som brottsoffer fullt ut. Det har vi tillskrivit regeringen, att man borde göra en lagändring.

Även om lagen nu alltså ger rätt till barn som bevittnat brott att få ut ersättning så anses dessa barn fortfarande inte som brottsoffer, eftersom den person som begått ett brott, och som ett barn bevittnat, fortfarande inte i lagens mening begår något brott mot barnet och därför inte heller blir ersättningsskyldig.

Staten står för ersättningen
Det är istället staten som ska betala ut ersättningen.

Barnombudsman Lena Nyberg menar att det skulle innebära en stor skillnad om barnen också sågs som brottsoffer i sådana här fall.

– Det man har blivit utsatt för är ett brott inte bara mot den som blivit fysiskt misshandlad, utan också mot det barn som tvingats påse när föräldrar har slagit varandra, säger hon.  

– Ofta är det ju då pappa som slagit mamma, och har man hört ett barn beskriva hur det är att uppleva att komma hem efter skolan varje dag och vara livrädd för att mamma ligger ihjälslagen på golvet, så förstår man att de här barnen inte bara är en del av, att titta på, utan att de fullt ut är brottsoffer

Lagen borde ändras
På brottsoffermyndigheten tycker man att ersättningarna visserligen är skäliga utifrån nuvarande lagstiftning, men samtidigt håller man med Lena Nyberg om att lagen borde ändras. Det borde även vara brottsligt att begå brott inför barnen.

– Att det är brottsligt i sig är en sak, dessutom ska det läggas på att det är kriminellt att göra det inför barnen. Om man ger de signalerna skapar man attityder i samhället där det är på samma sätt som när man förbjöd barnaga, och på samma sätt som när man införde den här sexköpslagen. Lagens normer skapar också attityder ute i samhället, säger Per Rubing, brottskadechef på Brottsoffermyndigheten.

Enligt Rädda Barnen bevittnar mellan 100 000 och 200 000 barn våld i hemmet varje år.

Jon Andersson
jon.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".