Blev 91 år.

Alice Timander har avlidit

Uppdaterad 16:45
Premiärdrottningen Alice Timander har avlidit, 91 år gammal. Hon dog natten till tisdagen i sitt hem.

– Jag är född orädd. Tyvärr, och det måste påpekas, genererar brist på rädsla en hel del komplikationer med omvärlden. fast jag har fått uppleva många äventyr. Jag ville se mig om i världen.

– För min generation var det svårare eftersom flygplan inte ens existerade, än mindre charterresor eller upptrampade stigar att följa. Över allt var folk ovana vid främlingar. Hade jag varit rädd hade jag aldrig upplevt allt intressant och spännande som jag längtade efter, berättade hon i sitt Sommarprogram i P1 förra året.

Var tandläkare till yrket
Alice Timander var en av Sveriges första kvinnliga tandläkare och arbetade både i Sverige och utomlands.

Hon var mycket intresserad av teater och medverkade i flera svenska filmer.

Men för de flesta är hon känd som premiärlejon och underhållare och kanske den första som blev känd just för att vara känd.

”Ingen premiär utan Alice”
En som följt Alice Timander på premiärerna genom åren är nöjesreportern Sten Hedman.

– Hon ingick alltid i inredningen på en premiär, så att säga, det var ingen premiär utan Alice. Hon hade ju aldrig spelat några huvudroller själv för hon gick ju på premiärerna där andra hade huvudrollerna, men hon hade en huvudroll på sitt sätt som en del av publiken.

– Det fanns de som var på scenen och sedan var det de som var i publiken och hon var kanske den som sprakade mest i publiken på det sättet, säger Sten Hedman.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".