Redan lerigt i Roskilde

På torsdag invigs Roskildefestivalen i Danmark som de senaste åren lockat nästan 80 000 besökare. Men vädrets makter har ställt till det för arrangörerna i år.

Häftiga regn har förvandlat delar fälten där festivalen ska äga rum till en kladdig leråker. Men det bekommer inte festival-besökarna Josefin Lindholm och Kalle Nordin från Norrköping.

– Lite lerigt är det men annars är det lugnt, säger Kalle.

– Nu har det slutat regna, så det är inte värre än på andra festivaler, säger Josefin.

Extrem situation
Att det är lerigt på Roskildefestivalen är snarare regel än undantag och gummistövlar brukar ingå i den vane festival-besökarens packning. Men juni månad har varit den regnigaste i Danmarks historia och ett kraftigt skyfall på måndagen har nu gjort situationen extrem, och det är framförallt det parkeringen som är problemet.

Inleds på torsdag
Festivalen inleds först på torsdag men tusentals besökare är redan på plats och många har valt att ta bilen till Roskilde, och flera bilar har redan fått bogserats loss från lervällingen vid parkeringsområdet.

Vid en av infarterna till parkeringen står funktionären Marie Arffman Hansen som förklarar för besökarna var de kan hitta de få torra områden som finns kvar att parkera på.

– Vi sänder dem vidare till ett ställe där det går att parkera.

Är folk arga?

– Nej, jag tycker folk tar det med ett leende, säger hon.

Slamsugare och lastbilar med grus och barkflis gör vad de kan åt leran men festivalledningen vädjar nu till besökare att inte ta bilen till Roskilde utan att ta sig hit på annat sätt. Två besökare som tagit bilen till Roskilde är Andreas Wård och Martin Torsmats.

– Det är ganska bra, vi har inte åkt sen vi kom hit.

Är ni rädda för att fastna?

– Nej.

Var ni förberedda på att det skulle vara så här?

– Jag var det, jag har gummistövlar i alla fall, säger Martin Torsmats.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".