Gold Coast Hospital, Australien, där en av de misstänkta uppges ha arbetat.

Gripna har kopplingar till sjukvården

Efter attentatsförsöken i helgen i London och Glasgow är säkerhetsnivån är fortfarande den högsta möjliga i Storbritannien. Enligt BBC är sju av de gripna läkare eller medicinstudenter, inklusive den man som greps på en flygplats i Australien på måndagen.

Den åttonde tros också ha arbetat inom brittisk sjukvård, men inte som läkare.

Brittisk sjukvård är beroende av utländska läkare och sjuksköterskor på grund av en stor brist på utbildad arbetskraft.

Upprör läkarkåren
Uppgifterna om att alla som nu har gripits och förhörs om helgens attentatsförsök har gästarbetat inom sjukvården har upprört läkarkåren i Storbritannien.

Ordföranden för The British international Doctors association, Prasad Rao intervjuas i The Guardian.

– En läkare plikt, även om han finner en skadad terrorist, är att ge medicinsk hjälp. Du hjälper aldrig medvetet någon att döda och skada andra, säger han till tidningen.

Översyn
Enligt Financial Times är det troligt att det i förlängningen kommer att krävas en översyn av regelverket kring arbetstillstånd för utländsk sjukvårdspersonal i Storbritannien.

Ytterligare två män har gripits i norra England med hänvisning till antiterroristlagarna. Det är ännu oklart om det gripandet har någon koppling till händelserna i London och Glasgow.

Samtidigt som polisen arbetar med den löpande utredningen är säkerhetsnivån här fortfarande högsta möjliga.

Täta kontroller
Polisen har täta säkerhetskontroller av misstänkta fordon i Londontrafiken och flygplatserna har ökat sina säkerhetskontroller.

Heathrowflygplatsen har haft en terminal stängd under tisdagseftermiddagen efter att ha funnit ett misstänkt paket under en kontroll. På tisdagsförmiddagen tvingades man stänga en tågstation i centrala London efter en liknande händelse.

Camilla Wahlman, London
camilla.wahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".