"Svårt för nytt kristet parti att lyckas"

Avhoppade kristdemokrater funderar på att starta ett nytt mer kristet parti med en hårdare syn på abort, men det finns de som tvivlar på att ett sådant parti kan lyckas i ett svenskt val.

– Om det bara handlar om ett nytt kristdemokratiskt parti fast med en tuffare attityd när det gäller till exempel abortfrågan så finns det enligt min bedömning helt enkelt inte det väljarunderlaget i svenska valmanskåren för att man ska komma särskilt långt, säger Henrik Oscarsson, docent i statsvetenskap i Göteborg.

Ett sådant här parti, även om det inte är så stort, skulle det ändå kunna utgöra ett problem för kristdemokraterna?

– Det är klart att kristdemokraterna ligger nära fyraprocentsspärren så alla tapp är ju ett hot mot partiets riksdagsrepresentation.

Bildas inom kort
De som vill starta ett nytt, riktigt kristet svenskt parti träffades på måndagen i Göteborg och deras förhoppning är att partiet ska kunna bildas snart.

De anser att kristdemokraterna inte längre står på samma sätt för de traditionella kristna värdena.

– Vi ser en utveckling i vårt samhälle som går på tvärs mot allt vad som är klassisk kristen etik när det gäller familjepolitik, aborter och många andra saker. Och det är kd:s skyldighet att reagera mot detta och det gör man inte, säger Joseph Christenson, tidigare ledamot av KDU:s förbundsstyrelse.

Begränsad väljarbas
Men väljarbasen för ett nytt parti är begränsad. Enligt den stora väljarundersökning som gjordes vid valet förra året är det bara knappt tre procent som tycker att det vore mycket bra att minska rätten till fri abort. Därmed skulle ett nytt parti delvis konkurrera med kd om samma väljare.

Men kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren är inte oroad över planerna på ett nytt parti.

– Nej, det är inget hot mot kristdemokraterna. Vi står ju upp för våra kärnvärden, äktenskapet och familjen, säger han.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".