Fler klottrare ska åka fast.

Handstilsanalys nytt vapen mot klottrare

Polisen ska börja använda sig av handstilsexperter för att få fast fler klottrare. Dan Östman på polisens klottergrupp i Stockholm har varit ute på stan och undersökt tags.
(P3 Nyheter)

– Det står ett antal tags här. Det är nån som kallar sig ”stor”, nån som kallar sig ”neko” och så några som jag inte kan tyda överhuvudtaget. När en gärningsman grips för en tag, så finns den här tagen i vårt register så länkas han ihop med alla andra brott han har begått.

Polisens nya vapen
Att titta på handstil är polisens nya vapen mot klottrare. Den tag som klottraren grips för skickas  till statens kriminal-tekniska laboratorium där den jämförs med andra tags i polisens klotterarkiv.

– Som en del i att styrka bevisning så skickar vi ned det här för en analys till statens kriminaltekniska laboratorium.

Fyra fall
Men att fälla klottrare med hjälp av handstilen är inte så stort än, hittills har man bara använt sig av det i fyra fall.

– Det här har varit i sin linda hittills, men vi hoppas att det ska bli frekvent.

Att byta handstil eller tag lite då och då skulle kanske va ett bra sätt att komma undan. Men Dan Östman tror inte att någon kommer göra det.

– Nej det tror jag inte, att man tagar är för att bli känd inget annat, om man skulle ändra eller byta tag då skulle det vara som att börja om från noll igen, som om Madonna skulle byta till Lisa, så det funkar inte, säger han.

Philip Ramqvist, P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".