Allt fler behöver vittnesskydd

Polisens nya program för vittnesskydd har tagit emot 100 särskilt hotade personer på ett år och antalet växer. Det säger chefen för det nya hemliga programmet för vittnesskydd, Arne Andersson på Rikspolisstyrelsen.

– Jag tror att siffran kommer att öka med tiden, tyvärr. Vi har den typen av brottslighet som kommer alltmer, med tunga kriminella, vi har nätverk som agerar idag. Det är en annan typ av brottslighet som Sverige tyvärr måste förbereda sig på att ta omhand, säger Arne Andersson.

1996 anmäldes 2 683 fall av övergrepp i rättssak, det vill säga hot mot vittnen. Förra året anmäldes 5 008 fall, en fördubbling på tio år.

De värst utsatta behöver mer
De flesta hotade vittnen tas om hand av polisen lokalt i varje län. Men de senaste åren har polisen insett att vanlig polisverksamhet inte räcker. De värst utsatta personerna behöver mer, kanske ny identitet, livvakter, till och med en flytt utomlands.

Det särskilda vittnesskyddet som varit i gång ett år, kallas ”program” men liknar mest en ny myndighet. Organisationen har personal i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Men personalstyrkan är hemlig, liksom resurserna.

– Jag tror inte att jag kan nämna årsbudgeten för dig heller. Den här verksamheten har fått ett starkare sekretesskydd än övriga delar inom polisverksamheten. Det ligger i paritet med Säpos verksamhet, säger Arne Andersson.

Psykologer till hands
Han nämner ändå att det finns särskilda poliser, analytiker, och psykologer till hands.

– Det är inte bara polispersonal, utan även särskilt utbildade akademiker som är med här.

Skyddet sätter ibland djupa spår i vittnenas liv.

– Till exempel att man kan bli tvingad att byta bostadsort, man kanske får byta arbete. Det är sådana åtgärder som är ganska påfrestande för den enskilde. Därför görs också en särskild utvärdering med stöd av bland annat psykologer om vem som klarar att vara inne i ett sådant här personsäkerhetsprogram.

Ett annat problem är var man ska placera personer.

– Det är inte så lätt att hitta en bra plats att placera människor på. Sverige är inte så stort.

Vågar man vittna i en rättegång vid ett grovt brott?

– Jag skulle vilja svara ja på den frågan, säger Arne Andersson.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".