Fler svenskar får jobb i Köpenhamn

Hittills i år har 3 200 svenskar fått jobb i Köpenhamn. Det är tre gånger fler än samma period i fjol. De skulle kunna vara ännu fler om Ams var bättre på att informera om det stora behovet av svensk arbetskraft i staden, enligt Anders Olshov på Öresundsinstitutet.

Lite drygt 800 svenskar har fått jobb i Köpenhamn i juni månad.

– Fler skulle de kunna vara om Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, var bättre på att informera om att den danska huvudstaden skriker efter svensk arbetskraft. Det säger Anders Olshov, administrerande direktör på Öresundsinsitutet.

Enligt honom så är det bara i Skåne som arbetsförmedlingarna i dag meddelar om möjligheterna i söder.

– Det finns ett jättestort behov. I juni fick 808 svenskar arbete i Köpenhamn.

Var det skåningar som fick arbete?

– I huvudsak, eftersom det bara är i Skåne som det är känt att det finns lediga jobb i Köpenhamn.

Varför är det så tror du?

– Självklar spelar närheten roll. Det är ju också så att Ams centralt inte har förmått informera om detta och heller kanske inte har full kännedom om möjligheterna, säger Anders Olshov.

Hittills i år har 3 200 svenskar fått jobb i Köpenhamn. En tredubbling jämfört med samma period förra året. Och vid Öresundsinstitutet uppskattar man att minst lika många till kommer att få jobb i Köpenhamn innan årets slut.

– Det är många lågutbildade ungdomar och personer från länder utanför Europa, som får sina första jobb i Köpenhamn.

Brist inom alla yrkesgrupper
Det är inte bara lågutbildade som får jobb. I Köpenhamn råder det brist på arbetskraft i stort sett i alla yrkesgrupper säger Anders Olshov. Framför allt inom tjänstesektorn. Där behövs butiksbiträden, kockar, chaufförer, lagerpersonal, ekonomer. Allra störst är arbetskraftsbristen inom vården.

Ams, tycker inte att kritiken är berättigad. Claes Göran Lock, chef för förmedlingsenheten på Ams, tycker att de är bra på att informera om jobbmöjligheter i Köpenhamn, och inte bara på Skånekontoren.

– Ja det tycker jag. Vi har haft ett särskilt projekt tillsammans med danskarna som innebär att vi publicerar platser i Öresundsområdet i vår svenska platsbank också. Det är via internet så den informationen når man från hela världen.

Men på arbetsförmedlingen, på själva kontoren hur ser det ut då?

– De har också tillgång till den här informationen, säger Claes Göran Lock.

Du ser inte att ni skulle kunna förbättra den här informationen på något sätt för arbetssökande?

– Nej, inte själva platsinformationen. Sedan har vi ju en särskild arbetsförmedling nere i Malmö som jobbar med just detta att förmedla platser över sundet, så vi lägger ner ganska mycket möda på det, säger Claes Göran Lock.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".