Illegal handel med djur omsätter miljarder

Enligt Världsnaturfonden WWF:s beräkningar säljs och köps mellan två och fem miljoner papegojor och andra fåglar illegalt varje år. Även sköldpaddor, elefantbetar, tropiska fiskar och mahogny är populära varor på den illegala djurmarknaden som årligen tros omsätta 50 miljarder kronor.
Över tiotusen djur- och växtarter hotas av utrotning i världen enligt världsnaturfonden WWF. Nu öppnar nätverket Traffic, som arbetar med att kartlägga den illegala handeln med djur och växter, ett kontor i Sverige. Omsätter miljarder Enligt Mats Forslund, som är ansvarig för kontoret, är den illegala handeln väldigt lönsam: – Efter narkotika och vapen kommer handeln med vilda djur och växter. Och den handeln är ofta relativt ofarlig att hålla på med, säger han. Inte så stort i Sverige Handeln i Sverige anses dock vara relativt liten men att nätverket Traffic, som kartlägger den illegala handeln öppnar sitt 23:e nationella kontor i Sverige anser Mats Forslund ändå nödvändigt - pga av Sveriges medlemskap i den Europeiska Unionen: – Allt har tidigare byggt på en stark gränskontroll vad gäller handel med vilda djur och växter. Men nu har ju EU tagit bort alla gränser. Kandidatländerna nytt hot Och en stor utmaning i kampen mot den illegala handeln med djur och växter tror Mats Forslund kommer att bli när de forna öststaterna blir EU-medlemmar: – Det kan bli ett väldigt stort problem och därför har Traffic och även EU-kommissionen arbetat hårt med att ställa krav på kandidatländerna på att de ska ha en fungerande lagstiftning om det här, säger Mats Forslund, projektledare för Traffic.
Anders Kilander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".