Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen provar pepparspray

Publicerat onsdag 13 november 2002 kl 05.28
Polisen provar ett nytt hjälpmedel, så kallad pepparspray, för att hålla bråkmakare i schack. Drygt 500 poliser i landet håller på att utbildas i att använda pepparspray och då måste de också prova sprayen på sig själva.
Efter att ha fått spray i ögonen utför polisen flera träningsmoment, bland annat slår han på en dyna med batongen och sätter handklovar på en kollega. Inga biverkningar Det låter obehagligt, men enligt rikspolisstyrelsen ska pepparspray inte ge några biverkningar. Sprayen är tänkt som en komplement i närkamper, när pistolen riskerar att vålla mer skada än nöden kräver, samtidigt som batongen inte räcker till. I år ska cirka 500 poliser i Sverige genomgå pepparsprayutbildningen, där man måste testa sprayet på sig själv för att få bära det. Något som flera poliser i Sverige ifrågasatt och även vägrat. Positivt i Norrbotten Torgny Olofsson och Jan Grankvist sköter pepparsprayutbildningen i Norrbotten och berättar att norrbottenpolisen däremot varit postitiva till att testa på sig själva. - Av de här 82 som vi har utbildat är det väl två eller tre som har ifrågasatt det. De andra är klart övervägande positiva till att man själv använder det. - Jag tycker att man för en ännu större förståelse för vad den här produkten är för något, säger de. Rinnande ögon, skenande puls och smärta i ansiktet är de vanliga reaktionerna på pepparspray. Och att det var ohyggligt plågsamt var samtliga poliser i Kiruna överens om. Två av dem var Johan Ranestålh och Bo Lantii som efter 20 minuter under rinnande vatten fortfarande hade svårt att öppna ögonen. Ska fylla glapp Det är Rikspolisstyrelsen som driver försöken med pepparspray. Just nu håller 500 poliser på att utbildas i landet och i vår ska man utvärdera försöken med pepparspray. Roger Alvefuhr, kommissarie på Rikspolisstyrelsen, leder projektet med pepparspray och berättar varför man vill ha sprayen. - Polisen får ju kritik varje gång vi har gjort ingripanden och använt oss av kraftigt våld. Man har efterlyst hjälpmedel i många år som fyller upp glappet mellan batongen och tjänstevapnet. Det här är ett försök för att se om det är det hjälpmedel vi vill ha, säger Roger Alvefuhr.
Klara Israelsson, Sveriges Radio Norrbotten, och Ekots Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".