Oljejätte kräver stopp för växthuseffekten

EU måste snabbt komma till beslut om hur utsläppen av växthusgaser skall minska. Det säger chefen för handeln med utsläppstillstånd på oljebolaget Shell, Garth Edwards. På onsdag möter han den svenska kommitté som utreder hur just handel med utsläpp skall fungera.
– Precis som de flesta regeringar i världen anser Shell att något måste göras åt växthuseffekten, säger Garth Edward på oljebolaget Shell. Växthuseffekten ett faktum På mötet vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg visade han bilder där han slog fast att Shell anser att växthuseffekten är ett vetenskapligt fastställt problem, och att klimatet redan har påverkats av utsläppen av koldioxid och de andra växthusgaserna. Något som inte minst utsläpp från Shellprodukter som kol, gas och olja ligger bakom. I Kyoto beslöt världens länder att minska utsläppen från 2008. EU har ett förslag om att företagen skall få utsläppstillstånd som man kan handla med. Antalet tillstånd sätter ett tak för de samlade utsläppen och taket kan sänkas vartefter. Då blir det ett ekonomiskt beslut för företagen, att satsa på bättre teknik eller köpa på sig utsläppstillstånd. Men priserna på dem stiger förstås när de samlade utsläppen skall minskas. Bråttom Garth Edward hoppas på ett EU-beslut i december, för sedan tar Grekland över som ordförande efter Danmark och de är inte lika intresserade, anser han. Det går inte att vänta med omställningen för då blir omställningen till mindre utsläpp brutalare och mera smärtsam med till exempel arbetslöshet. Utsläppsmarknader Garth Edward är chef för den avdelning på Shell som handlar med de utsläppsrätter som redan finns på olika håll i världen. USA har handel med svavelutsläpp sedan många år. I några delstater finns också lokala utsläppsmarknader. I Storbritannien infördes en marknad för koldioxid i våras. Sammanlagt handlar Shell på 14 olika utsläppsmarknader säger Garth Edward. – Somliga marknader är under uppbyggnad, andra är betydelsefulla, säger Garth Edward. Den amerikanska svavelmarknaden omsätter till exempel 10 miljarder dollar. Den brittiska 50 miljoner pund.
Björn Tunbäck, P1-morgon Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".