En av Rios många favelas.

Storsatsning på favelorna i Rio

Brasiliens president Lula da Silva har lanserat en jätte- satsning för att förbättra livet i Rio de Janeiros slumområden, så kallade favelas. Regeringen investerar motsvarande 15 miljarder kronor för att förbättra livet för Rios drygt en miljon favelabor och för att utmana narkotikamaffiornas makt.

Pengarna ska framförallt användas för att bygga avlopp, koppla in dricksvatten och elektricitet, men också till bostäder, daghem, parker och annan urban infrastruktur.

Det finns flera hundra favelor i Rio de Janeiro. De är byggda på de kullar som tränger in i staden vilket gör att favelorna ofta finns mitt inne i välmående medelklasskvarter.

Som myrstackar
På avstånd ser favelorna kaotiska ut, som myrstackar som någon kastat en död råtta i men väl därinne så möter man överraskande väl organiserade kvarter. Det är trångt och labyrintiskt, men det fungerar.

Men och det är det som är den drivande orsaken till den här satsningen, favelorna har också i växande grad kommit att hamna under knarkmaffiornas kontroll, och fungerar nästan som parallella statsbildningar.

– Vi måste tävla med den organiserade brottsligheten. För om inte staten fyller sin uppgift att förbättra livet för de sämst ställda så kommer knarkmaffiorna att inta den rollen, sa Lula.

Maffian auktoritet
Kritiker menar att den bästa metoden att bekämpa knarkmaffiorna knappast är att tävla med den, men Lulas formulering speglar en realitet. Att det i många favelor är maffian som är auktoritet och att det inte räcker med polisraider och kulor för att ändra på det.

Om allt fungerar som myndigheterna planerat, så ska den här satsningen bidra till att på ett påtagligt sätt förbättra livet för två miljoner människor. Om man lyckas med det kommer kanske också grunden för maffiornas makt att urholkas.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".