Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga kvinnor struntar i cellprover

Unga kvinnor struntar ofta i att komma till cellprovtagningar, och löper därmed betydligt större risk att drabbas av cancer på livmodertappen än kvinnor som går på regelbundna kontroller. Landstingen kallar alla vuxna kvinnor till cellprov, men en forskningsstudie där 1 000 kvinnor intervjuats visar att många av de yngsta inte dyker upp.
– Det är de unga kvinnorna som kallas för första gången som uteblir. Så det är där som cancerfallen dyker upp. – Jag tycker att det är ett stort problem eftersom man vill ju inte att kvinnor ska drabbas av livmoderscancer i onödan. Det går att förebygga den, på ett enkelt sätt, säger Sonja Eaker, doktorand vid Karolinska institutet, och en av forskarna bakom studien. Man får den första kallelsen till cellprovtagning när man är mellan 22 och 25 år gammal. Sedan kallas man vart tredje år, tills man fyllt 60. Besöker sällan gynekolog Men nu visar en forskningsstudie att de unga kvinnorna struntar i att gå och göra testet. Det här trots att livmodertappscancer är den tredje vanligaste cancerformen bland kvinnor i hela världen. I forskningstudien framkommer det att de unga kvinnorna som struntar i testet, inte anser sig ha tid eller råd. De föredrar kondom framför p-piller och besöker därför sällan en gynekolog. I Sverige upptäcks cirka 500 fall av livmodertappscancer varje år. Cathrine Magnusson är en av de unga kvinnor som valt att gå på de cellprovtagningar hon blivit kallad till. Senaste testet tog hon för några månader sedan. - När jag kom dit så visade det sig att jag hade fått en mindre cellförändring, säger hon. Vanligt med cellförändringar Cathrine hade inte ont i underlivet på något sätt, men ville ändå gå och kolla sig när hon blev kallad. Chocken över att hon nu fått cellförändringar la sig snabbt efter att Cathrine fått prata med sin läkare. Det är vanligt att kvinnor har cellförändringar och det behöver inte betyda cancer. Dessutom är risken för att utveckla cancer minimal, för någon som går på cellprovtagning regelbundet vart tredje år. - Det är ju en förmån vi har, att kunna gå regelbundet, och kontrollera att det inte utvecklar sig till något som det inte går att göra något åt, säger Cathrine Magnusson.
Erica Larsson, P3 Folkradion
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".