Samverkande datasystem ska minska blodbristen

Under sommaren kan läget förändras snabbt på landets blodcentraler. Ett par stora akuta operationer kan snabbt sluka stora delar av blodlagret på ett sjukhus, samtidigt som blodgivarna är bortresta på semester. Men en ändring är i sikte.

Nu ska det bli lättare att lämna blod när man är på semester.
Om två år kan ett samverkande bloddatasystem över blodgivare stå klart över hela landet. Det ska underlätta blodgivning på annan blodcentral än den på hemorten.

Blodgivning på annan ort
Rut Norda, överläkare på blodcentralen på Akademiska sjukhuset i Uppsala är en av de som arbetar med det.

– Det är ett system som bygger på att en blodgivare som är godkänd på en blodcentral själv fattar beslut att vilja lämna blod på blodcentral och bli gästblodgivare.

– För att detta ska fungera måste den här gästblodcentralen också vara ansluten till systemet, säger Rut Norda.

Det handlar om att ta tillvara vanan hos blodgivare att ge blod. I dag kan man bara ge blod på den blodcentral där man är testad och godkänd, vanligtvis på hemorten.

Men om man till exempel reser och vill ge blod på annan ort så kan man inte göra det utan att testas också där och det tar tid.

Test startar i höst
Nu är idén att samordna bloddatasystemen mellan blodcentralerna så att man ska kunna ta del av informationen om blodgivaren för att kunna göra blodtappning på annan ort.

Det ligger mycket arbete bakom detta, som inledningsvis ska testas mellan blodcentraler i Stockholm och Uppsala i höst.

– För det första har vi tittat nogsamt på juridiken och beaktat de olika aspekterna av datasäkerhet. Sedan gäller det naturligtvis att se till att de tekniska förutsättningarna fungerar, säger Rut Norda.

Över hela landet 2009
I slutet av året hoppas man ha anslutit totalt fem blodcentraler. 2009 kan systemet vara utbyggt över hela landet.

Kanske kan denna metod dämpa den brist på blod som med jämna mellanrum uppstår våra sjukhus. Detta kan medföra att operationer ställs in.

Just sommaren är en tid när det lätt kan bli blodbrist eftersom blodgivarna då är färre, berättar Ewa Lassén överläkare på blodcentralen i Umeå.

– Det blir mindre och mindre blodgivare eftersom alla åker på semester så att vi får färre inkomster. Men utgifterna från vår blodbank fortsätter att vara ganska höga. Vi är rädda för att vi om några veckor har en hotande situation, säger Ewa Lassén.

Blodgivarna blir färre
Antalet blodgivare minskar sedan några år tillbaka. Kampanjer och efterlysningar hjälper bara för stunden. Att höja det blygsamma givararvodet tror man kan locka olämpliga givare som till exempel missbrukare.

Ett nationellt samverkande bloddatasystem skulle kunna minska bristen på blod, som ofta slår till under sommarsemestrar och julhelger, tror överläkare Rut Norda.

– Vi hoppas att bristtillstånden blir färre och mindre allvarliga, säger Rut Norda, överläkare vid blodcentralen i Uppsala.

Peter Öberg
i samarbete med Sveriges Radio Västerbotten
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".