Många tror att snusning är ofarligt.

Snusning ökar risken att dö i hjärtinfarkt

Storsnusare löper nästan dubbelt så hög risk att dö om de får hjärtinfarkt, än den som får en hjärtinfarkt men inte använder tobak. Det visar en ny svensk studie bland 118 000 manliga byggnadsarbetare.

När man väl får en hjärtinfarkt, då har snusarna betydligt sämre chanser, enligt studien.

– Själva risken att insjukna i hjärtinfarkt är lika stor för snusare och icke-tobaksbrukare, men när man får sin hjärtinfarkt, vilket ju är en mycket vanlig sjukdom i Sverige, så är risken att dö i infarkten upp till dubbelt så stor hos dem som snusar. Sannolikt beror det här på att man lättare får så kallat hjärtflimmer, säger Gunilla Bolinder, överläkare på Karolinska sjukhuset, som varit med och tagit fram studien.

Storsnusare löper dubbel risk
För snusare i allmänhet var risken att dö i samband med en hjärtinfarkt drygt en fjärdedel högre än för tobaksfria män. För storsnusare som använde minst 50 gram snus per dag var dödligheten nästan fördubblad.

Ingen av männen i studien rökte.

Forskningsrapporter om snuset har kommit tätt på sistone. Ibland är det farligt att snusa, ibland inte.

Vad är det som säger att vi ska tro på just den här studien?

– Den här rapporten är väldigt stor och bygger på en lång observationstid, upp till 20 år. Ur forskningssynpunkt är det en väldigt stark studie, säger Gunilla Bolinder.

Ändå tror många att snus inte är så farligt?

- Ja, men det beror på den intensiva marknadsföringen från tobaksindustrin. Swedish Match är extremt intensiva just nu för att få oss att tro att tobaksindustrin vill oss väl och det är klart att marknadsför man det stenhårt, tror folk till slut att detta är en sanning.

Freddi Lewin är legitimerad läkare och medicinsk talesman för Swedish Match. Han går med på att snus kan öka risken att dö i härtinfarkt.

– Det är inte otänkbart att det kan vara en ogynnsamt ämne om man har blivit hjärtsjuk.

Är det farligt att snusa, enligt dig?

– Inte speciellt farligt om man jämför med rökning eller jämfört med stora mängder alkohol, säger Freddi Lewin, legitimerad läkare och medicinsk talesman för Swedish Match.

Studien publiceras av den medicinska tidskriften Journal of Internal Medicin och huvudförfattare är Maria-Pia Hergens vid Karolinska institutet.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".