Riksbanken oenig om ränteprognoserna

När Riksbankens direktion möttes den 19 juni var den enig om att höja räntan med 0,25 procentenheter till 3,5 procent. Däremot var Riksbanks ledning inte enig om framtiden. Räntan kan komma att höjas ännu mer än vad banken tidigare har sagt.

Det visar protokollet från mötet.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB har granskat protokollet.

– Ja, riksbanken var ju enig om att räntan behövde höjas med en kvarts procentenhet, men däremot var det en ledamot, Svante Öberg, som ville höja räntan mer. Får han rätt så kommer räntan att gå upp till 5 procent här om ett par år.

Vad kan man utläsa av protokollet om den framtida penningpolitiken?

– Ja, majoriteten räknar ju med att räntan ska upp någonstans till 4,4 procent, och där är man ju rätt enig att tro på det scenariot. Skulle det nu vara så att Svante Öberg får rätt, då ska vi räkna med att räntan går upp till en fem procent.

Och vad tror ni från SEB är rätt prognos?

Ja, vi skulle också vilja se en ränta närmare 5 procent. Vår prognos är 4,75 procent, så vi ligger ganska nära Svante Öbergs bedömning av läget, säger han.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista