Exilpolitiker får inte återvända till Sverige

En uzbekisk exilpolitiker bosatt i Sverige har blivit fråntagen sitt pass och tillåts inte återvända till Sverige sedan han åkt på besök till sitt hemland. Det var när Pulat Ahunov reste till Uzbekistan för att förnya sitt pass som man tog hans handlingar i från honom. Nu lever han under ständig bevakning.

– Säkerhetstjänsten och polisen skuggar mig när jag går ut. De tar människor jag träffar och pratar med till förhör. De försöker kontrollera all information som finns omkring mig.

Pulat Ahundov fick politisk asyl i Sverige 1996 och bor sedan dess med sin familj i Helsingborg.

Härifrån har han lett arbetet för oppositionspartiet Birlik som kämpar för få ställa upp i presidentvalet som ska hållas i Uzbekistan i december.

Sedan massakern i Andijan i maj 2005 då hundratals demonstranter sköts ihjäl av regeringstrupper har Uzbekistan isolerat sig alltmer från omvärlden.

Utländska organisationer och medieföretag har tvingats lämna landet och många människorättsaktivister, journalister och oppositionella har fängslats.

Enligt Pulat Ahunov är de uzbekiska myndigheterna rädda för att han ska blanda sig i valet och han fruktar att han inte kommer få tillbaka sina handlingar och återvända till Sverige förrän valet är över.

– Man blir ju riktigt arg men man är faktiskt hjälplös i den här situationen. Det är bara internationella påtryckningar som kan påverka myndigheterna att göra någonting, säger Pulat Ahunov. 

Elin Jönsson
elin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".