Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt enas om åtgärder mot sjukskrivningar

På onsdagen ska regering, arbetsgivare och fackliga organisationer återuppta sina gemensamma försök att hitta lösningar på problemet med de ökande sjukskrivningarna. Och nu börjar det bli bråttom. Före årsskiftet ska de här så kallade trepartssamtalen resultera i ett förslag till åtgärder som alla är överens om.
Men det kan nog bli svårt, för åsikterna går vitt isär om de många förslag som gruppens ordförande Kenth Pettersson presenterade förra veckan. Mest pessimistisk är Jan Peter Duker, vice vd på arbetsgivareorganisationen Svenskt Näringsliv: – Jag kan bara konstatera att det som nu har presenterats tror jag inte är ägnat att komma till rätta med det här problemet. Och då finns det väl inte så stor anledning att man ska anstränga sig för att komma överens om detta. Men Jan Peter Duker är inte helt avvisande. Han stödjer förslaget att långtidssjuka som inte orkar att gå tillbaka till sitt gamla jobb ska få ökade möjligheter att pröva om de klarar av andra jobb istället. Och det verkar vara den fråga som det blir lättast att komma överens om. Såväl de tre största fackliga centralorganisationerna som representanter för privata och offentliga arbetsgivare säger till Ekot att det här är värt att satsa på, även om parterna har olika detaljlösningar. Total oenighet är det däremot när det gäller att med ekonomiska påtryckningar få ner sjuktalen. Förslaget att låta arbetsgivarna stå för en större del av sjukersättningen för att öka deras intresse att få folk tillbaka till jobbet, avfärdas som för dyrt av arbetsgivarorganisationerna. Dagens system där arbetsgivaran står för de 14 första sjukdagarna är en tillräcklig sporre, säger Jan Peter Duker. – Varje sjukfrånvarodag kostar ju, inte bara i sjuklön, utan i övertid, eller att skaffa vikarier och annat sådant här, så alla arbetsgivare har ett incitament i dag att se till att personalen är på jobbet och mår bra. Dom tre fackliga centralorganisationerna LO, TCO och SACO vill däremot ha ekonomiska påtryckningar - både LO och TCO är inne på att gynna de arbetsgivare som är duktiga på att ordna rehabilitering för de långtidssjuka. Men att enbart låta arbetsgivarna betala en större del av sjukersättningen det tror LOs andre vice ordförande Ulla Lindqvist istället skulle kunna få negativa effekter: – Det kan ju innebära att man inte vill ha sådana som är långtidssjukskrivna. Om man vet att någon har en sjukdom blir det svårare att få anställning till exempel. Det är svårt redan i dag, men det kan förvärra situationen ännu mer. Eller att man börjar jaga individer som är hemma istället för att förbättra arbetsmiljön.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".